Zvonurile aparute pe piata imobiliara referitoare la dublarea preturilor la terenurile agricole sunt nejustificate, iar analizele, executate "dupa ureche" de catre diversi experti imobiliari, sunt facute pe principiul "drobului de sare", afirma presedintele Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari (UNAI), Emil Giurgiu.
Preturile terenurilor agricole ar putea creste, in ideea alinierii la preturile terenurilor din statele membre UE, doar daca si conditiile de la noi s-ar asemana cu cele de acolo si, in plus, nimeni nu poate face o analiza exacta pana nu se va sti politica fiscala a viitorului Guvern, explica Giurgiu.
De exemplu, terenurile se vor scumpi considerabil atunci cand vom avea aceleasi subventii in agricultura comparabile cu cele acordate tarilor membre UE sau atunci cand piata de desfacere - interna si externa - pentru produsele romanesti va putea fi comparabila cu piata produselor europene. "Or, nu este cazul sa ne comparam cu tarile membre UE ca sa nu mai vorbim de forta de munca din agricultura. Pentru ca la tara mai sunt, probabil, doar pensionari care abia mai gafaie si niste betivi care isi petrec ziua la carciuma din sat", afirma presedintele UNAI. Este drept ca, in ultimul an, au fost si cazuri in care terenurile s-au scumpit chiar de 5 sau 10 ori, dar este vorba doar de terenurile cu potential de trecere de la extravilan la intravilan. Dar si in acest caz nu este vorba decat de terenurile intravilane in care se regaseste si infrastructura: apa, gaze, curent, canalizare si pe care chiar se poate construi.
De altfel, acestea sunt si terenurile preferate de investitorii imobiliari, care au cumparat aproape cu "ochii inchisi" pentru ca stiau ca sunt rentabile, iar terenul cumparat isi poate dubla au chiar tripla valoarea. De cateva luni incoace insa, pe piata imobiliara, a aparut un fenomen care contrazice exploziile de preturi preconizate de anumiti imobiliaristi. Astfel, apar tot mai multe oferte, iar investitorii se lasa tot mai greu convinsi sa scoata bani din buzunar. De pilda, un proprietar de teren care a incercat sa vanda cateva mii de metri patrati, vreme de un an, a reusit sa-l vanda, dar nu pe 5 euro/metrul patrat, asa cum ceruse, ci pe numai 2 euro/metrul patrat. Iar acesta este doar un exemplu.