Reprezentantii Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) sunt de acord cu declaratiile presedintelui Traian Basescu referitoare la calitatea slaba a serviciilor din turism. Totusi, in opinia lor, nu trebuie sa bagam in aceeasi oala intreg turismul romanesc.
In fata turistului nu trebuie sa apara orice necalificat! Atragea atentia zilele trecute seful statului, nemultumit de felul in care se prezinta la momentul acesta turismul romanesc. „Sunt de acord cu presedintele Traian Basescu, dar nu putem sa judecam dupa aceleasi criterii toate serviciile turistice oferite la noi“, ne-a declarat presedintele FPTR, Daniel Vasilescu. Desi exista foarte multi bucatari, ospatari si receptioneri calificati care prefera sa munceasca pe vasele de croaziera, totusi personal calificat gasim si in hotelurile din Romania. „Cei mai tineri, in special, se scolesc in Romania si apoi aleg calea vaselor de croaziera, unde castigurile sunt foarte mari, comparativ cu castigul sezonier din tara. Dar asta nu inseamna ca noi ramanem fara persoane calificate“, ne-a spus Vasilescu. In opinia lui, chiar si pe litoralul romanesc sunt servicii de calitate, mai ales la unitatile hoteliere clasificate la 3 stele. Presedintele FPTR s-a aratat optimist fata de situatia in care se va afla pe viitor turismul din Romania. „Sunt convins ca, o data cu integrarea in Uniunea Europeana, turismul de la noi se va ridica la standardele europene, iar cei care nu vor rezista pe aceasta piata vor iesi din sistem“, a adaugat Vasilescu.

O saptamana la tara, 105 lei

Si totusi, romanii aleg ofertele pentru vacante in Romania. Una dintre destinatii este si turismul rural, care vine cu oferte tentante si in extrasezon. A doua etapa din acest an a programului „Vacanta la tara“ incepe la 12 septembrie si dureaza pana pe la 1 noiembrie. Marilena Stoian, presedinte ANTREC (Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural) ne-a spus ca exista deja cateva zeci de cereri, mai ales pentru Bran, Bucovina, Harghita, Gorj, Bihor.
Preturile pentru un pachet de 5 nopti/6 zile este de 105 lei (1.050.000 de lei vechi) la doua margarete si 125 de lei (1.250.000 de lei vechi) la trei margarete, fara servicii de masa.

Destinatiile externe de sfarsit de septembrie

Cei mai cu dare de mana merg in concediu in strainatate si la sfarsit de septembrie. Dintre destinatiile externe, cele mai cautate sunt Antalya (Turcia), Insula Creta, Malta, Palma de Mallorca. Potrivit operatorilor din turism, biletele pentru aceasta perioada sunt mai avantajoase decat in vara.
Spre exemplu, un sejur complet de 7 nopti in Antalya sau Creta costa in jur de 350 de euro, cu biletul de avion si taxele de aeroport incluse. In Palma de Mallorca, un pachet pentru 7 nopti, cu demipensiune (doua mese pe zi) si bilet de avion inclus ajunge la 400 de euro.