Estimarea Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) privind cresterea produsului intern brut (PIB) din acest an, de 6,5%, poate fi atinsa, a comunicat Institutul National de Statistica (INS). De asemenea, atrage atentia asupra posibilelor efecte ale secetei. In primul semestru, cresterea economica a Romaniei a fost 5,8%, iar analistii considera ca avansul PIB se va situa sub 6% in aces an.
Principalii factori de limitare a PIB mentionati de analisti sunt efectele secetei, o posibila incasare sub asteptari a impozitelor nete si incetinirea activitatii in industrie. In context, se releva ca, in primul trimestru al acestui an, cresterea economica a fost de 6%, CNP estimeaza un spor al PIB de 6,5%, pentru ca in 2008 avansul sa incetineasca la 6,3%. Valoarea PIB prognozata de CNP este de 390,3 miliarde de lei pentru acest an. "In pofida dificultatilor provocate de seceta, rata de crestere a PIB nu numai ca se mentine, dar se plaseaza printre cele mai ridicate din Europa" se arata in comunicat. La nivelul intregului semestru, agricultura a scazut cu 6,1%, iar impozitele nete pe produs cu 4,2%. Celelalte componente au urcat, cel mai important avans fiind consemnat de constructii (31,6%), urmate de servicii (6,3%) si industrie (5,9%). Cea mai importanta pondere la formarea PIB, de 51,4%, au avut-o in prima jumatate a anului serviciile, pe locurile urmatoare fiind industria, cu 27,1%, si impozitele, cu 11,4%. Ponderea constructiilor a fost de 6,7%, iar a agriculturii, de 3,4%. Contributia serviciilor la cresterea PIB din primul semestru a fost de 3,2%, constructiile au contribuit cu 1,7%, industria cu 1,6%, in timp ce agricultura a avut o influenta negativa, de 0,2 puncte, si impozitele, de 0,5 puncte.
Agricultura este un caz special
"Agricultura inregistreaza o tendinta de scadere a ponderii. Agricultura este un caz special. Situatia actuala este arhicunoscuta. Seceta din 2007 are efecte iesite din comun. Potrivit Ministerului Agriculturii, din sase milioane de hectare, o suprafata de peste patru milioane de hectare a fost afectata si peste un milion de hectare, in proportie de suta la suta", mentioneaza INS. Productia vegetala a scazut cu 18,5%, in prima jumatate a anului, fata de perioada similara din 2006, iar productia animala a urcat cu 4,8%. O posibila explicatie a acestei evolutii este data de sacrificiile de animale din sectorul privat. In ce priveste formarea PIB pe categorii de utilizari, cea mai ridicata pondere a avut-o consumul individual al gospodariilor (84,8%), urmat de formarea bruta de capital fix (22,8%) si consumul colectiv efectiv al administratiei publice (9%). Pe de alta parte, cea mai importanta influenta negativa au avut-o exporturile nete (16,4%), urmate de variatia stocurilor (0,2%). Din punctul de vedere al utilizarii, cea mai mare pondere la formarea PIB, in intervalul 2001-2007, a avut-o consumul final al gospodariilor. Consumul gospodariilor a contribuit cu 9,1 puncte la avansul economic din prima jumatate a anului, in timp ce exporturile au generat pierderi de 8,3 puncte. In ce priveste comertul international al Romaniei, din prima jumatate a anului, INS arata ca segmentul de masini si dispozitive mecanice detine cea mai importanta pondere atat la export, cat si la import. Presedintele INS a atras atentia ca Romania este importator net de produse alimentare.