Evazionistul "de criza" nu se teme de inchisoare, sta mai mult prin strainatate si are in spate "profesori" vechi in bransa. Cei mai mari evazionisti descoperiti in 2009 in Dolj provin din domeniul comertului cu cereale, iar prejudiciul adus statului este de 21 de milioane de lei.

Evazionistul din zilele noastre este un barbat tanar, fara venituri certe pe acte, uneori cu domiciliul prin strainatate si care are in spate oameni de afaceri consacrati in fentat legea. Asa a construit Garda Financiara profilul evazionistului modern, care activeaza in 2009. Comisarii Garzii Financiare (GF) Dolj au confiscat, de la inceputul anului si pana zilele trecute, 622.000 de lei de la firme care nu puteau sa-i justifice. In intervalul amintit, evazionistii descoperiti au facut afaceri "murdare" in special in comertul cu cereale. GF a inaintat Parchetelor 23 de dosare penale, intocmite pe numele a tot atator administratori de firme si a constatat un prejudiciu total de 21 de milioane de lei (de la inceputul anului pana zilele trecute). Comisarul-sef al GF Dolj, Dragos Ursulescu, a precizat ca anul trecut si in intervalul scurs din 2009 cele mai mari evaziuni fiscale descoperite in Dolj sunt cele legate de comertul cu cereale. El a mai declarat ca evazionistii nu isi inregistrau in contabilitate veniturile, deci nu declarau la stat impozitele si taxele. Majoritatea firmelor astfel descoperite activeaza in Craiova.

Cum actionau evazionistii

Comisarul-sef al Garzii sustine ca firmele care fac evaziune fiscala de amploare se aprovizioneaza din interiorul Uniunii Europene (achizitii intracomunitare), apoi vand altor clienti de pe piata interna, fara sa-si inregistreze veniturile in contabilitate. Alta modalitate practicata la scara larga este aceea ca firmele evazioniste cumpara de la firmele mari si vand mai departe pe piata interna, dar nu-si inregistreaza veniturile. Adica operatiunea era reala, dar nu se inregistra in evidentele contabile.
"Majoritatea firmelor descoperite sunt infiintate recent, doar pentru a face tranzactii de acest gen. Noi am luat informatiile din controale incrucisate, din declaratiile fiscale si din sistemul international VIES, prin care organele de control din alte tari ne informeaza despre tranzactiile care au avut loc acolo cu firme de la noi", spune Ursulescu. Concret, comisarii au luat clientii si furnizorii de la firme mari, care au facut tranzactii cu cereale si au mers pe fir. Asa au descoperit ca unii care cumparasera cereale le vandusera mai departe, dar cu mari hibe in actele firmei. Potrivit legii de combatere a evaziunii fiscale, pedeapsa pentru astfel de fapte porneste de la doi pana la opt ani de inchisoare. La prejudiciu mare, de peste 500.000 de euro, pedeapsa minima urca la cinci ani de inchisoare.
GF Dolj nu da publicitatii numele evazionistilor, dar intocmeste profilul persoanei care comite astfel de infractiuni economice. In mediul de afaceri, comisarul GF nu mai are credibilitate, dar pana acum nu au fost sesizate cazuri de coruptie in aceasta bransa, afirma Dragos Ursulescu.
Profilul evazionistului modern
Comisarul-sef al Garzii Financiare a conturat profilul evazionistului din zilele noastre:
- este o persoana relativ tanara;
- nu se teme de inchisoare, pentru ca in Romania nu prea s-a facut puscarie pentru evaziune fiscala;
- nu locuieste in tara (nu poate fi gasit la sediul social al firmei si nici la domiciliul sau);
- nu are venituri lunare sigure (nu este angajat undeva);
- se multumeste cu sume uriase, pe care le castiga din tranzactiile evazioniste cu cereale;
- "probabil" are in spate oameni de afaceri consacrati, care nu mai doresc sa iasa in fata.
Profilul comisarului Garzii Financiare
Comisarul-sef al GF a spus si cum este, in general, un comisar:
- este o persoana trecuta de prima tinerete;
- lucreaza de mult timp in Garda Financiara;
- are studii superioare si master in economie (cativa comisari au terminat doua facultati de profil economic si juridic);
- cei mai in varsta sunt bine platiti (cand primesc stimulente), cei tineri - nu.