Proiectul de lege pentru combaterea evaziunii fiscale, elaborat si dat publicitatii ieri de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), considera ca domeniul de reglementare a combaterii evaziunii fiscale ar trebui sa fie unul exclusiv penal. Astfel, in proiectul de act normativ se arata ca “noua lege va sanctiona faptele de evaziune fiscala exclusiv la nivel penal“. Mai trebuie spus ca pedepsele stipulate in noua lege vor fi destul de mari.
Contribuabilii care refuza de trei ori consecutiv sa prezinte actele in fata controlului financiar, fiscal sau vamal vor fi pedepsiti cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda de la 50 la 80 de milioane de lei.
In noul act normativ se mai spune ca se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 10 ani si retragerea unor drepturi orice actiune de sustragere de la efectuarea controlului prin declararea fictiva sau declararea inexacta a sediilor sau sub-sediilor societatii comerciale respective.
Mai mult, cei care nu-si vor plati impozitele cu retinere la sursa in cel mult 30 de zile de la scadenta vor face inchisoare intre 6 luni si 2 ani sau vor fi obligati la plata unor amenzi intre 100 si 500 de milioane de lei.
In proiectul de lege, recent elaborat de ANAF, se mai arata ca “tentativa se pedepseste“. De altfel, sunt prevazute si cazuri in care pedeapsa se reduce. Acestea sunt cele in care contribuabilul achita integral sau partial prejudiciul cauzat statului.