Comisarii Garzii Financiare Bihor au raportat, in fiecare luna, nereguli si amenzi la producatorii din panificatie, in special neinregistrari in contabilitate, adica nefiscalizarea intregii productii. Desi unele amenzi au fost destul de consistente, mai exista producatori care continua aceasta practica. Printre masurile de reducere a evaziunii fiscale care se au in vedere se numara introducerea obligatiei licentierii spatiilor de depozitare a graului, dotarea morilor cu contoare (pentru cunoasterea exacta a cantitatilor de grau procesate), autorizarea si reautorizarea tuturor brutariilor. Totodata, painea va fi identificata printr-o modalitate care se va decide in curand (ambalare, etichetare sau stantare).
Calin Gal, comisarul-sef al Garzii Financiare Bihor, ne-a declarat ca, in luna noiembrie, comisarii au verificat mai multe brutarii, mori si societati care s-au aprovizionat cu faina din import. Astfel, au vor controlati 145 de agenti economici, aplicandu-se amenzi in valoare de 925 de milioane de lei vechi si s-au efectuat confiscari in valoare totala de 120 de milioane de lei. La SC Torpan Prod SRL Salonta comisarii au gasit, in plus fata de cantitatile declarate, 2.500 kg de faina, cantitate care nu a putut fi justificata cu documente de provenienta. Societatea a fost amendata cu 20 de milioane de lei. SC Meriotru SRL Girisu de Cris avea si ea 2.900 kg de faina fara acte justificative, comisarii aplicandu-i o amenda de 23 de milioane de lei, amenda care s-a datorat si neconducerii evidentelor contabile. "In general, societatile verificate nu-si inregistreaza documentele tehnico-operative (documentele de fabricatie, si anume cantitatea de faina totala si cea a produselor finite iesite din aceasta faina). Rapoartele de productie sunt varza la majoritatea firmelor verificate", a conchis seful GF Bihor.
Desi sunt unele firme pe care le prind cu aceleasi nereguli la fiecare 6-8 luni, acestea prefera sa insele bugetul de stat si sa plateasca amenda, decat sa intre in legalitate. Asta se numeste iresponsabilitate si evaziune fiscala premeditata. Patronii acestor societati nu stiu sau nu vor sa stie ca jumatate dintre fabricile de paine autohtone risca sa fie inchise din 2006 daca nu vor respecta normele sanitar-veterinare europene. Nivelul investitiilor in sector variaza de la o capacitate la alta, ridicandu-se la circa 10.000-20.000 de euro pentru o unitate care poate fabrica in jur de 3.000 de paini pe zi, dar poate atinge si la 100.000 de euro pentru o fabrica ce produce, in medie, 20.000-30.000 de paini pe zi.