Neachitarea obligatiilor catre bugetul de stat reprezinta inca una dintre practicile folosite de unii dintre agentii economici galateni, ei folosind in acest scop diferite modalitati.

Astfel, in urma unor verificari incrucisate efectuate la o firma din orasul nostru, comisarii Garzii Financiare Galati au constatat ca aceasta s-a sustras de la plata unor obligatii fiscale in valoare de peste 3.000 de lei prin neevidentierea operatiunilor facute, mai exact prin comercializarea a peste 14.800 de tone de produse agricole, cum ar fi floarea soarelui, soia, griu si porumb. In urma extinderii verificarilor comisarii Garzii Financiare au constatat ca firma este una de tip fantoma, fapt pentru care cazul a fost inaintat organelor de cercetare penala, iar actul de control a fost inaintat Directiei de Finante in vederea stabilirii in intregime a obligatiilor fiscale.

Gaura la buget de peste 262.000 de lei

Aceasta este paguba pe care a adus-o bugetului de stat o alta firma din Galati care se ocupa cu valorificarea deseurilor reciclabile, in special a celor feroase si neferoase. Comisarii Garzii Financiare au constatat faptul ca firma a achizitionat 1.895 de tone de deseuri metalice, cantitatea fiind justificata prin borderouri din care reiesea ca marfa ar fi fost cumparata de la un numar de 51 de persoane fizice. In urma controlului facut ulterior, comisarii Garzii Financiare au descoperit ca cele 51 de persoane nu au colectat si nu au predat societatii deseuri metalice, actele fiind intocmite in mod fictiv. Actul de control, din care reiese faptul ca firma s-a sustras de la plata unor obligatii catre stat in valoare de 262.000 de lei, a fost inaintat Directiei de Finante pentru continuarea cercetarilor si stabilirea valorii totale a obligatiilor fiscale.

Fentarea bugetului de stat prin diferite modalitati reprezinta, din pacate, inca o practica folosita de agentii economici.