Camera de Comert si Industrie a Romaniei a premiat ieri excelenta in afaceri dovedita anul trecut de firmele romanesti. Printre premianti s-au numarat, de altfel ca intr-o buna traditie, si companiile conduse de oamenii de afaceri Ioan Micula si Viorel Micula.
Cei doi oameni de afaceri au primit ieri, in semn de recunoastere a valorii afacerilor derulate anul trecut, trei premii si totodata inalte distinctii din partea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), in cadrul celei de-a XII-a editii a Topului National al Firmelor. Astfel, firma Intermark SRL a primit Trofeul Creativitatii (aflat la cea de-a VI-a editie), care i-a fost oferit de CCIR impreuna cu Oficiul pentru Inventii si Marci. Distinctia i-a fost acordata datorita meritelor deosebite avute in activitatea de brevetare a inventiilor si de protejare a desenelor si a modelelor industriale. Alte doua firme apartinand tot lui Ioan Micula si Viorel Micula, au primit Distinctia de Excelenta, trofeu acordat firmelor care s-au clasat la ultimele trei editii pe primele trei locuri in top. Este vorba despre European Food SA si Starmill SRL.

Criteriile de departajare

Pentru realizarea acestui top, comisiile de evaluare au analizat nivelul de performanta al agentilor economici, stabilind clasamente pe domenii, grupe de activitate si de marime a firmelor, in baza unor criterii de validare exigente. Acestea au urmarit, pe langa rezultatele financiare, si aspecte ce tin de concurenta loiala, eliminand din start operatorii economici cu datorii la bugetele publice sau in proces de faliment.
Victor Babiuc, prese-dintele CCIR, a declarat ieri ca Topul National al Firmelor „este mai mult decat un simplu clasament“ pentru ca nu sunt luati in calcul doar indicatori financiari tehnici. Potrivit lui Babiuc, firmele incluse in top trebuie sa fie exemple de buna practica, sa aiba o conduita excelenta in piata si sa fie dinamice.
De altfel, potrivit CCIR, societatile comerciale care se regasesc in Topul National al Firmelor se remarca prin rezultate economice deosebite obtinute in 2004 si prin interesul acordat promovarii valorilor specifice unei economii de piata, precum concurenta loiala, competitivitatea, calitatea si productivitatea muncii.
Exemplele de buna practica oferite de companiile prezente in Top servesc tuturor operatorilor economici romani, care trebuie sa reziste, incepand cu 2007, concurentei de pe piata unica europeana.