Continuarea procesului de depreciere a monedei na_ionale pana la o rat_ de schimb de 3,5 lei/euro nu ar fi un lucru rau, deoarece ar sprijini activitatea exportatorilor _i ar reduce nivelul importurilor, apreciaza premierul Calin Popescu-Tariceanu.
In opinia lui, actualul nivel al leului fata de moneda europeana este cel real in raport cu situatia economiei romanesti.
"Cand aveam 3,1-3,2 lei pentru un euro, era un curs cu totul supraevaluat, fara legatura cu realitatea economica a Romaniei.
Cursul de referin__ anun_at marti de Banca Nationala a Romaniei a atins un nou maxim al ultimului an, de 3,4948 lei/euro, fata de rata de 3,4833, publicata luni.
Analistii considera ca moneda nationala ar putea sa continue deprecierea, in perioada urmatoare, dar ca pana la finele acestui an este putin probabil ca rata de schimb sa depaseasca nivelul de 3,5 lei/euro, fiind exclusa o revenire a leului.
Cu toate acestea, euro a trecut deja de pragul de 3 lei si 50 de bani. In sedinta valutara de miercuri, moneda unica europeana a castigat aproape 4 bani si jumatate in fata leului.
BNR a afisat un curs pentru euro de 3,53 de lei, cotatie care nu a mai fost atinsa de aproape un an.
Tot miercuri, dolarul american a ajuns in raport cu euro la cel mai redus nivel din toate timpurile. Un euro costa astazi 1,4842 dolari.