Saptamana trecuta, la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS), raportul euro/leu cu scadenta la jumatatea anului a fost tranzactionat in jurul pragului de 3,5 lei, cea mai scazuta anticipatie fiind de 3,46 lei, iar cea mai ridicata de 3,53 lei. "Piata futures sibiana si-a pastrat in martie capacitatea de a progresa, fapt vizibil prin rezultalele obtinute", apreciaza presedintele BMFMS, Teodor Ancuta.
"Din piata nu au lipsit nici cresterile agresive, nici scaderile masive ale cotatiilor, alimentate de diverse informatii contradictorii", spune la randul sau brokerul Mirabela Coos, citata intr-un comunicat al BMFMS. "SIF-urile au oferit sarea si piperul tranzactiilor futures. Zvonul potrivit caruia Erste Bank facuse o oferta de preluare a pachetelor BCR detinute de SIF-uri a produs o ascensiune brusca a preturilor, alimentand optimismul investitorilor. Marea surpriza urma sa vina insa a doua zi, cand, pe fondul votarii ordonantei privind detinerile maxime de 1%, preturile SIF-urilor s-au prabusit rapid, cu aproape 10%.
Pe fondul panicii, au urmat scaderi agresive si irationale ale preturilor care au permis, investitorilor cu pozitii short (pe vanzare) sa-si lichideze pozitiile iar cumparatorilor de optiuni, PUT sa le exercite, cu randamente exceptionale", a adaugat brokerul. (S.D.L.)