Deprecierea spectaculoasa a leului in raport cu euro, inregistrata in ultimele zile, nu a intarziat sa aiba efecte.

Multe case de schimb valutar din Galati nu afisau ieri, in jurul pranzului, niciun pret de vanzare, respectiv de cumparare pentru euro, acest lucru fiind determinat de fluctuatiile cursului de schimb al monedei europene inregistrate pe piata interbancara.

Mai mult, unele case de schimb erau inchise. Galatenii care au avut norocul sa gaseasca o casa de schimb valutar care avea afisat cursul de schimb leu-euro au avut surpriza neplacuta sa constate, in multe cazuri, ca nu pot cumpara nici macar un euro, si asta din cauza ca oferta era zero.

"Foarte putine persoane au venit in ultimele zile sa vanda euro, in special daca aveau nevoie urgenta de bani, motivul principal reprezentandu-l cresterea spectaculoasa a cotatiei in raport cu cea a leului. Cei care detin euro asteapta cresterea in continuare a cursului, asa cum s-a intamplat in ultimele zile, astfel incat sa castige mai mult in momentul in care vor decide sa vanda. Speram ca in urmatoarele zile piata sa se stabilizeze", ne-a declarat Mihaela Nastase, vanzatoare la o casa de schimb valutar din Tiglina 1.

Aceasta ne-a mai declarat ca daca oferta a fost saraca, acelasi lucru s-a intamplat si cu cererea, cele mai multe persoane asteptand scaderea cotatiei monedei europene pentru a investi leul in valuta. Pretul mediu de cumparare al unui euro era ieri, in jurul pranzului, de 3,76 lei in timp ce pretul mediu de vanzare era de aproximativ 3,88 lei.

Deprecierea leului influenteaza si dobanzile bancare

Deprecierea leului in raport cu euro a determinat, la inceputul acestei saptamani, si cresterea dobanzilor practicate de unele banci, cum ar fi BCR sau BRD, atat la depozitele in lei cat si in euro. Majorarea a fost in medie de 0,5 puncte procentuale, cei care vor fi cei mai afectati de aceasta decizie fiind persoanele fizice sau juridice care au contractat credite in euro.

Moneda europeana a atins ieri dimineata un nou maxim pe piata interbancara, ajungand la valoarea de 3,7909 lei. Cursul valutar de referinta anuntat pentru ieri de BNR a fost de 3,702 lei iar cel al dolarului american a fost de 2,569 lei. Banca Nationala a Romaniei a anuntat cursul valutar de referinta care va fi valabil azi, 23 ianuarie, moneda europeana fiind cotata la 3,7619 lei iar dolarul american la 2,5958 lei, cotatiile ambelor valutare fiind in crestere fata de ziua precedenta.

Si activitatea Bursei de Valori de Bucuresti (BVB) precum si cea a RASDAQ au fost afectate de deprecierea cursului leu-euro precum si de caderile inregistrate pe pietele internationale de capital. Acest lucru s-a reflectat prin scaderea pretului de tranzactionare pe RASDAQ al actiunilor multor societati.