La Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS), moneda unica europeana este cotata pentru scadenta septembrie in scadere, la 3,6130 lei.
Asta dupa ce in precedentele sedinte euro fusese cotat la 3,62 - 3,66 lei. Trebuie spus ca, potrivit unui comunicat al BMFMS, pentru scadenta septembrie sunt deschise peste 6.000 pozitii futures si optiuni. “Cursul monedei nationale va fi puternic influentat de politica BNR de tintire a inflatiei. Pentru ultima saptamana din iunie exista posibilitatea ca euro sa se aprecieze, la fel ca in martie, pentru a asigura un curs cat mai bun pentru stabilirea accizelor trimestriale. Din iulie insa, este de asteptat ca leul sa reinceapa sa se aprecieze, avand in vedere riscurile inflationiste, dupa ce tinta pentru acest an a fost modificata de la 7 la 7,5%“, sunt de parere brokerii sibieni. Paritatea cu scadenta septembrie nu a fost tranzactionata, intre cumparare, 1,1880, si vanzare, 1,22 dolari, fiind o distanta prea mare.“Moneda americana continua sa testeze pragul de 1,20, dar de fiecare data euro revine la 1,21. Diferenta intre dobanda americana si cea europeana creeaza insa premisele aprecierii dolarului, paritatea putand evolua in saptamanile care urmeaza intre 1,17 si 1,19 dolari, pragurile de rezistenta aflandu-se la 1,1970 si 1,1830.
Ramane de vazut daca moneda verde va avea “muschii“ care sa o impinga in sus, intr-un moment in care pretul petrolului da batai de cap intregii economii mondiale“, mai spun brokerii de la BMFMS.