Moneda unica europeana a picat ieri sub pragul de 3,5 lei, BNR anuntand un curs de referinta de 3,4954 lei pentru un euro. Analistul financiar Bogdan Baltazar ne-a declarat ca "euro va continua sa se deprecieze in raport cu leul, mai ales acum cand BNR a primit si binecuvantarea de la FMI". Pe de alta parte insa, Baltazar avertizeaza ca o apreciere a leului prea abrupta nu va aduce decat prejudicii intregii economii.
Moneda unica europeana a coborat ieri previzibil dupa cateva sedinte de tranzactionare in care parca a incercat pragul de 3,5 lei. Mai multi dealeri ai bancilor comerciale, citati de Mediafax, au spus ca miscarea a survenit pe fondul unor volume de tranzactionare obisnuite, fara operatiuni spectaculoase. "Cursul a incercat timid in mai multe randuri nivelul de 3,5 lei/euro, care putea fi spart mai devreme daca nu exista frica de o interventie a bancii centrale", a declarat dealerul unei banci. Cursul anuntat ieri de banca centrala este mai jos cu aproape un ban fata de cel de luni.
Primele transferuri de ieri au fost operate la 3,5030 - 3,5080 lei/euro, iar cotatiile chiar au urcat cu 0,1 bani, punctand maximul zilei de 3,50404 - 3,5090 lei/euro. De la acest nivel, majoritatea ordinelor din piata vizau vanzarile de valuta, iar cursul a coborat treptat. Minimul atins imediat dupa publicarea referintei s-a plasat la 3,4920 - 3,4970 lei/euro, iar in jurul orei 14.00, cotatiile se plasau in intervalul 3,4950 - 3,4990 lei/euro.

Depreciere constanta

Moneda unica europeana s-a depreciat constant in ultimele 12 zile. Analistul financiar Bogdan Baltazar ne-a spus ca deprecierea nu se va opri aici, in conditiile in care recent Banca Nationala a primit chiar "binecuvantarea" Fondului Monetar International pentru continuarea procesului de intarire a monedei nationale. "Sper ca BNR sa priceapa in esenta mesajul si aprecierea leului sa fie foarte lina. ßtim ca BNR este cam singura in lupta contra inflatiei si ca aprecierea monedei nationale este o unealta antiinflationista, dar se pot acumula foarte usor tensiuni care pot duce la o cadere brusca a leului, si asta ar fi periculoasa," a explicat analistul financiar. Acesta ne-a mai spus ca si-ar dori pentru sfarsitul anului in curs o valoare a euro egala cu cel putin 3,5 lei.

Recomandarile lui Baltazar

Pe de alta parte, Baltazar crede ca populatia ar trebui sa faca economii in lei si sa ia credite in moneda in care este platita. Astfel, cei care si-au negociat salarii indexate la euro sau la dolar sa ia credite in aceste valute, iar ceilalti sa ia credite in lei. De altfel, pentru cei care au mai multa libertate de miscare analistul financiar recomanda credite in dolari sau in euro, pentru ca aceste doua valute "s-au depreciat si se vor deprecia si pe viitor".