Indicele de referinta pe piata bancara europeana, EURIBOR, a scazut la minimul istoric. Dar efectele lui se vad prea putin in ratele bancare ale celor care au credite in valuta, din cauza cresterii monedei euro in raport cu leul. Euro a urcat ieri la un nou maxim istoric in raport cu leul: 4,5275 lei pentru un euro.
ersoanele care au credite in euro, cu dobanda variabila din trei in trei luni, au parte de o gura de oxigen in aceasta perioada. EURIBOR - indicatorul care sta la baza calculului dobanzii creditelor in euro cu dobanda variabila - a ajuns la cel mai scazut nivel de pana acum, la 0,54%, in cazul EURIBOR la trei luni. De anul trecut si pana acum, EURIBOR a scazut fantastic de mult, de la aproape 1,6%, la 0,54% acum. Reducerea semnificativa a indicatorului care sta la baza calculului dobanzii multor credite de la noi se explica prin faptul ca Banca Central Europeana a scazut semnificativ dobanda la care imprumuta bancile. In plus, indicatorul ar fi scazut pentru ca bancile au foarte multe lichiditati in aceasta perioada. "Suntem intr-o situatie in care exista lichiditati masive pentru banci", a titrat incomemagazin.ro, care citeaza un trader de la BNP Paribas. Banca Central Europeana a decis, saptamana trecuta, sa coboare dobanda cheie de la 1% la 0,75%, care este cel mai scazut nivel de la crearea zonei euro si pana acum. Romanii au foarte multe credite in moneda europeana. Bancile sustin ca 80-90% din creditele ipotecare acordate la noi sunt exprimate in euro. Cei care au dobanda variabila au o formula de calcul a dobanzii care este cam asa: EURIBOR la o luna, la trei luni, sase luni sau un an (cele mai multe credite sunt cu euro la trei luni), plus marja fixa a bancii, plus anumite comisioane. Marja bancii nu se poate modifica pe parcursul unui credit si singura variabila in formula este EURIBOR. La acelasi tip de credit, in interval de un an indicatorul a scazut cu 1%, ceea ce inseamna ca din trei in trei luni, rata la credite ar fi trebuit sa scada constant, in ultimul an. Cu cat creditul este mai mare, cu atat se simte mai mult scaderea EURIBOR pentru imprumutat.
Rate mai mari decat anul trecut
In timp ce EURIBOR a ieftinit creditele, moneda euro le scumpeste. In functie de tipul creditului si de valoarea sumei imprumutate, in unele cazuri, ieftinirea EURIBOR este anulata de cresterea euro. In alte cazuri, cresterea euro afecteaza oamenii la plata ratelor, chiar daca au dobanda fixa pe tot parcursul creditului. O persoana care avea de plata exact acum un an o rata de 200 de euro la un credit, achita 840,74 lei pe atunci, la un euro calculat la cursul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) in urma cu un an de 4,2037 lei pentru un euro. Ieri, la cursul BNR de 4,5142 lei, clientul bancii ar fi achitat 902,84 lei la banca, mai mult cu 62 de lei decat anul trecut. Aceeasi persoana ar fi platit luna trecuta cu 13 lei mai putin decat ieri, numai din cauza fluctuatiei euro/leu. Daca o persoana are credit ipotecar si o rata de 500 de euro pe luna, atunci cresterea euro se face simtita si mai mult. Anul trecut, persoana in cauza platea la banca 2.101,85 lei (la un curs de 4,2037 lei), iar acum ar fi achitat 2.257,1 lei, mai mult cu 155,25 de lei fata de anul trecut. Aceleasi calcule efectuate la sfarsitul lunii iunie arata ca persoana cu rata de 500 de euro ar fi platit, efectiv, 2.224,7 lei, adica la ora actuala achita mai mult cu 32,4 lei pe luna decat la finalul lunii iunie. Cu alte cuvinte, in doua saptamani rata lor a urcat cu 32 de lei, ceea ce este foarte mult.
Euro, din nou la un maxim fata de leu
Ratele celor cu credite in valuta vor mai creste, pentru ca BNR a anuntat ieri inca un maxim al cotatiei monedei europene in raport cu leul: 4,5275 lei pentru un euro, in contextul a ceea ce se intampla pe plan politic in Romania si in contextul ultimelor evolutii din Uniunea Europeana. De cresterea cotatiei euro in raport cu moneda noastra nationala nu sufera doar cei cu credite in valuta, ci si importatorii, respectiv persoanele care trebuie sa scoata mai multi bani din buzunar pentru abonamentele la operatorii de telefonie mobila. Mai multi bani platesc si cei care detin autoturisme, pentru ca ieri au fost anuntate scumpiri ale benzinei si motorinei, tot cauzate de cresterea euro.