Deoarece negocierea anuala a anumitor anexe ale contractului colectiv de munca la nivel de ramura, purtata in ultimele saptamini la Bucuresti intre reprezentantii sindicatelor si cei ai conducerii Termoelectrica, au esuat, sindicalistii sustin ca vor continua demersurile legale pentru ca principalele lor doleante sa fie acceptate. Potrivit liderului sindicatului din cadrul Electrocentrale Galati, Mihai Popa, conducerea Termoelectrica si liderii sindicatelor de la unitatile producatoare de energie termica primara aflate in subordinea societatii nu au ajuns la o intelegere in ceea ce priveste valoarea fondului de salarii alocat pentru anul 2007.

"Sindicatele au solicitat alocarea unui fond de salarii care ar insemna o crestere salariala de 37%, iar conducerea Termoelectrica s-a aratat dispusa sa acorde doar o majorare salariala de maxim 12%, pe care nu am acceptat-o. Deoarece negocierile s-au terminat si nu am ajuns la un acord in ceea ce priveste valoarea cresterii salariale, saptamina viitoare reprezentantii sindicatelor vor depune la Ministerul Muncii documentele prin care solicitam medierea conflictului", ne-a precizat Mihai Popa. Potrivit aceleiasi surse, daca in urma sedintelor de conciliere si apoi de mediere a conflictului nu vor ajunge la o intelegere cu conducerea Termoelectrica in privinta cresterii salariale, sindicalistii din cadrul unitatilor producatoare de agent termic primar din subordinea societatii sint hotariti sa intre in greva.

"Romania a intrat in Uniunea Europeana, ceea ce inseamna ca si salariile noastre trebuie aliniate la cele europene, precum si la cresterea preturilor", ne-a mai declarat liderul de sindicat. Electrocentrale Galati are pe statele de plata circa 440 de persoane si a reprezentat in ultimele luni subiectul disputei dintre Primaria Galati si Consiliul Judetului, fiecare dintre cele doua institutii dorind sa preia furnizorul local de agent termic primar.

Disponibilizari la inceput de an

In timp ce negocierile au esuat, la inceputul acestui an 39 de salariati ai societatii Electrocentrale Galati au fost disponibilizati in urma casarii unor obiective, respectiv turbinele 1 si 2 si cazanele 1, 2 si 3. In functie de vechimea in cimpul muncii, disponibilizatii au primit intre 16 si 20 de salarii compensatorii, potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului numarul 8, iar timp de 2 ani vor primi lunar cite un salariu mediu pe economie.

In timp ce Guvernul nu a stabilit inca cine va fi noul proprietar al societatii Electrocentrale, unitatea s-a confruntat cu disponibilizari si cu nemultumirile sindicalistilor privitoare la cresterea salariala.