Sauditii de la Al Arrab Contracting Company au ajuns la un acord cu sindicatul privind numarul de angajati care vor pleca acasa din iunie, cu cinci, sapte sau noua salarii compensatorii. Anul acesta, compania tinteste un profit brut de 3,8 milioane de euro, dar este in pericol de executare silita din partea Primariei Craiova si ANAF.

Electroputere Craiova va trimite acasa 500 de angajati cu salarii compensatorii incepand cu luna iunie, ca urmare a programului de restructurare a societatii, a anuntat ieri liderul sindicatului, Aurel Bojenoiu. Actionarul majoritar al Electroputere SA, compania saudita Al Arrab Contracting Company (ACC), a ajuns la un acord cu sindicatul privind numarul de disponibilizati, dupa trei luni de negocieri. "Patronatul a propus la inceput 1.000 de disponibilizati. Ne-am certat trei luni si am ajuns la un compromis: vor pleca acasa 500, cu cinci, sapte sau noua salarii compensatorii, in functie de vechime. Turnatoria va fi desfiintata, de aici urmand sa plece acasa 120 de oameni. De la celelalte fabrici vor pleca, in primul rand, cei care sunt aproape de pensionare si personalul neproductiv", a declarat Aurel Bojenoiu. Astfel, Electroputere SA va ramane cu aproximativ 2.000 de salariati. Cu toate ca face disponibilizari, societatea craioveana a anuntat si cresteri salariale. Astfel, salariile au crescut de la 1 aprilie cu 6%, iar a doua etapa prevede majorari de 10% in lunile iulie si octombrie, in functie de performante si de buget.

Primaria vinde stadionul si blocheaza conturile

In 2009, Electroputere SA are planuri ambitioase: vanzari nete de 93,2 milioane de euro si un profit brut de 3,8 milioane de euro, in conditiile in care anul trecut pierderile au fost de 23,2 milioane de euro, la o cifra de afaceri de 43,5 milioane de euro. La sfarsitul anului 2008, societatea avea datorii curente de 94 de milioane de euro. Cu toate acestea, anul acesta sunt programate investitii de 7,5 milioane de euro. Compania olteana trece prin momente dificile in ceea ce priveste datoriile catre bugetul local si cel de stat. Astfel, datoriile catre primarie, in contul taxelor si impozitelor neplatite, ajung la trei milioane de euro. "In cateva zile, primaria va pune poprire pe conturile societatii pentru ca nu au respectat graficul de esalonare. Avem in acelasi timp sub sechestru Stadionul 'Electroputere', pe care il evalueaza in prezent un expert, dupa care il vom scoate la licitatie", a declarat Ioan Vacariu, directorul Directiei de Impozite si Taxe a Primariei Craiova. Cele mai mari datorii sunt catre ANAF: 49,3 milioane de euro. Catre bugetul de stat, restantele se platesc cu incetinitorul. Reprezentantii societatii sustin ca aceste datorii trebuie restructurate. ACC ar fi cerut statului unele facilitati. "Vrem ca Electroputere sa beneficieze de programul de stimulare a economiei, elaborat de guvern. Ne-am inscris si noi pe lista, ca toata lumea. In prezent, cel mai mare ajutor ar fi sa nu se mai ia in calcul datoriile pentru ca, din aceasta cauza, nu putem participa la licitatiile de pe plan intern", a precizat omul de afaceri Fathi Taher, presedintele CA la Electroputere Craiova.