Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a initiat o campanie de informare a liceenilor cu privire la plata taxelor si impozitelor. Pe principiul ca viitorii contribuabili vor fi liceenii de azi, Sebastian Bodu, presedintele ANAF, crede ca e foarte important ca educatia civica fiscala sa fie impregnata in mintea acestora de la varste mici. Pentru a le explica liceenilor ce inseamna a fi un bun contribuabil, in materialele informative se foloseste un limbaj de "cartier".
Ideea initierii acestei campanii a venit in urma unei vizite in Finlanda, unde, datorita educatiei fiscale inca de pe bancile scolii, nu exista probleme cu neplata impozitelor, a precizat Bodu. "Fiscalitatea este un lucru ce trebuie invatat de la cele mai mici varste, pentru ca copilul, cand ajunge matur, sa nu se intrebe de ce trebuie sa plateasca taxe si impozite", a declarat ieri seful ANAF.
Campania se va desfasura in cele mai mari sase orase ale tarii, in care chiar presedintele ANAF va merge la cel putin doua licee sa le vorbeasca elevilor despre rolul Fiscului. Cu sprijinul Imprimeriei Nationale, vor fi tiparite 7.500 de afise (foto) si 700.000 de pliante, care vor fi distribuite in liceele din toata tara cu ajutorul Ministerului Educatiei si Cercetarii. Noutatea acestei campanii consta in nonconformismul afiselor si pliantelor.
Astfel, acestea cuprind informatii formulate intr-un limbaj destul de neobisnuit pentru o institutie publica. Spre exemplu, pe pliante exista sintagme ca: "Te crezi smecher?" sau "Fiscul nu e un fraier, e intotdeauna mai 'bazat' ca tine". Bodu a precizat ca "textul nu este nici tehnic, nici academic, ci este conceput pe intelesul elevilor de liceu, cu putin umor si argou". ßi asta pentru ca "cei care primesc pliantele sa le considere utile si sa nu le aruce la cosul de gunoi", a explicat Bodu. Daca textul nu era "adaptat limbajului folosit in liceu, ar fi fost o ipocrizie iar campania ar fi fost fara efecte", a adaugat preseditele ANAF.

"Nu platesti, e de rau"

Liceenilor li se explica in pliant cum trebuie sa se comporte ca viitori oameni de afaceri. "O sa deschizi o afacere. Ca sa-ti mearga treaba, o sa tragi de dimineata pana seara. Da' cu folos: cont mare in banca, masina tare si o fata care te iubeste. Vrei sa le pastrezi si sa te bucuri cat mai mult de ele? Fii un om de afaceri si fa-o legal: plateste-ti taxele si impozitele la Fisc". De asemenea, liceenilor li se prezinta si consecintele unui comportament de rau-platnic. "Nu vrei sa platesti? Te crezi smecher? Afla ca nu esti. Fiindca Fiscul nu e un fraier, e intotdeauna mai bazat ca tine. Te ingroapa in amenzi, iti iau contul din banca, si masina tare, ba, daca continui sa faci pe smecherul, ii cheama pe altii si mai rai sa te salte. Nu-i mai bine sa platesti?"