Piata produselor ecologice continua sa reprezinte o curiozitate pentru tara noastra, in timp ce in cele mai multe tari europene aceste produse sunt consumate pe scara larga, fiind nelipsite de pe rafturile supermarketurilor. Spre deosebire de Romania, unde volumul pietei de produse alimentare ecologice este cifrat undeva la 400.000 de euro, in Germania depaseste 3 milioane de euro. Vinovate de aceasta situatie se fac preturile ridicate ale acestor produse raportate la salariul mediu pe economie, cat si nepromovarea lor pe piata. Astfel, in tara noastra, pentru cei aproximativ 4.000 de producatori de produse ecologice exista doar un magazin destinat exclusiv comercializarii acestora. Cat despre pretul acestor produse, putem arata doar ca o paine ecologica de 250 de g. ajunge la 45.000-50.000 de mii de lei, 100 de grame de ciocolata realizata ecologic costa 80.000 de lei, un litru de lapte de soia sau unul de suc de portocale (din import) valoreaza in jur de 100.000 de lei. Exista si cafea ecologica, o punga de 100 de grame avand pe piata un pret de 79.000 de lei.
In momentul de fata, agricultura ecologica se practica pe aproape 100.000 de hectare, este de parere Ion Toncea, presedintele Fundatiei Nationale din Agricultura Ecologica. Desi este destul de mica, dat fiind potentialul mare al Romaniei, aceasta suprafata este in crestere, fata de anul precedent, cand detineam doar aproximativ 50.000 de hectare de teren exploatat ecologic. Pentru ca nu au cautare in tara, 90% din produsele ecologice autohtone se exporta. Nivelul anual al exporturilor de produse ecologice ajunge la 10 milioane de euro. "La noi in tara merg binisor ouale. Zilnic se vand in jur de 3.000 de bucati", sustine Toncea. Alimentele ecologice sunt obtinute prin tehnologii care nu utilizeaza nici o substanta chimica.