Presedintele Traian Basescu a anuntat, la inceputul sedintei extraordinare de guvern de duminica 14 iunie, ca Romania intra oficial in recesiune. De asemenea, seful statului a criticat optimismul BNR, declarand ca nu are acoperire. Cata vreme va exista o scadere a PIB si in trimestrul II, Romania va intra in recesiune.
Clasa politica, dar si economistii au reactionat promt la discursul pe care presedintele l-a avut in fata Guvernului, despre intrarea Romaniei in recesiune. Mai mult, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu a intarit faptul ca, foarte curand, Romania va intra in recesiune.
"In momentul de fata, din punct de vedere tehnic, Romania este in prag de recesiune. In trimestrul I am avut recesiune limpede, in trimestrul II nu avem date, dar prognozele arata inca un trimestru de scadere. Minus cu minus da recesiune oficiala", a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. "Optimismul BNR este firesc si s-a referit pe rand la problemele finianciare cu care ne-am confruntat. Romania , din punct de vedere tehnic, este in prag de recesiune", a spus Adrian Vasilescu.
"In trimestrul I, recesiunea a fost limpede. Rezultatele de pana acum ne arata ca vom avea inca un trimestru de recesiune", a mai anuntat consilierul guvernatorului BNR. "De la inceputul anului, BNR a redus de doua ori dobanzile. Probabil ca, pe viitor, Consiliul de Administratie al BNR va avea un program de reducere, in continuare, a dobanzilor, avand in vedere ca avem o inflatie coborata la zero", este de parere Adrian Vasilescu.
Presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a reactionat dur. Traian Basescu "a venit sa puna la colt guvernatorul Romaniei, ceea ce nu e in regula. Acum o luna spunea altceva. Azi ne spune ca intram in recesiune. Nu trebuia sa ne spuna acum in sedinta de Guvern cu toata presa in direct", a spus Vanghelie.
Presedintele SedLex, Vasile Marica , il contrazice pe seful statului. "Suntem in recesiune de doua luni, dupa o criza economica vine imediat recesiune puternica".
Dan Radu Rusanu, vicepresedinte PNL, crede ca "bancile sunt societati comerciale si nu poti sa impui unui agent economic, prin mijloace administrative, sa reduca dobanzile".
Olguta Vasilescu, senator PSD, este de parere ca prezenta sefului statului la Guvern este nejustificata. "Presedintele prezinta niste informatii Guvernului pe care le are tot de la guvernanti. Sunt convinsa ca informatiile prezentate le are tot de la domnul Boc. Nu am inteles de ce vine si vorbeste despre marirea salariilor bugetarilor, in conditiile in care are un ministru, fost consilier, care conduce Armata si care a a avut parte de o rectificare negativa, una dintre cele mai mari."