Economist Intelligence Unit (EIU), divizia de analiza a grupului The Economist, avanseaza ipoteza ca oricine va fi la putere in urma alegerilor din Romania va avea dificultati sa implementeze masurile dure, impuse de FMI, de ajustare pentru sectorul public.
Mircea Geoana, Traian Basescu si Crin Antonescu sunt principalii candidati pentru alegerile prezidentiale care au loc duminica si a caror miza principala este numirea prim-ministrului.
Variantele propuse de Basescu au fost Croitoru si Negoita, care urmau sa construiasca un guvern PD-L carpit.
Geoana si Antonescu l-au sustinut pe independentul Klaus Johannis, primarul Sibiului, o solutie pana la alegeri.
Expertii economici spun ca oricare va fi noul premier, cerintele FMI presupun o curba de sacrificiu cu taieri de cheltuieli reprezentand 10% din bugetul anului 2010.
Potrivit Economist Intelligence Unit (EIU), divizia de analiza a grupului The Economist, "daca noul guvern va implementa in intregime programul agreat cu FMI, va intra probabil in conflict cu sindicatele din sectorul public, existand riscul unor tulburari sociale grave".
EIU ia insa in calcul si varianta ca, "oricare ar fi componenta politica a noului guvern, exista dubii ca acesta va implementa in 2010 masurile dure de ajustare pentru sectorul public, inclusiv scaderea cheltuielilor cu salariile si reforma pensiilor, cerute de FMI", arata EIU, care precizeaza insa ca nu se asteapta la incetarea sprijinului financiar extern pentru Romania.