PIB-ul Romaniei s-a contractat cu 6,4% in trimestrul I din 2009, comparativ cu perioada similara a anului trecut, si a scazut cu 2,6% fata de trimestrul IV, potrivit Institutului National de Statistica (INS), iar economia a intrat tehnic in recesiune.

Recesiunea tehnica este definita ca fiind scaderea PIB-ului, ajustata sezonier, in doua trimestre consecutive, comparativ cu trimestrele anterioare. "Produsul intern brut s-a redus in trimestrul I 2009 comparativ cu trimestrul IV 2008 cu 2,6% (date ajustate sezonier) si cu 6,4% fata de trimestrul I 2008 (date neajustate)", se arata in comunicatul INS. Conform estimarilor realizate pe baza datelor ajustate sezonier, in trimestrele II si III din 2008, PIB a crescut fata de trimestrul precedent cu 0,3%, respectiv cu 0,4%. Potrivit INS, in trimestrul IV din 2008 s-a inregistrat o reducere a PIB cu 3,4% fata de trimestrul III.
Analistii, surprinsi de evolutia economiei

Scaderea PIB-ului din primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, a depasit cu mult previziunile analistilor, care se asteptau la o contractie a economiei intre 2% si 4,1%. In trimestrul IV din 2008, economia a crescut cu 2,9% fata de aceeasi perioada a anului precedent. "Noi ne asteptam la o scadere cu 2,5% in trimestrul I fata de trimestrul IV, dar contractia de 6,4% a depasit cu mult prognozele noastre. Chiar daca datele indicau o scadere, nu ne asteptam la o contractie atat de mare a economiei. Aceasta scadere va conduce, probabil, la o relaxare a politicii monetare, iar de aici se va ajunge la o depreciere a leului", a declarat Vlad Muscalu, economist ING Bank. Muscalu a mentionat ca ING isi va revizui in scadere estimarile pentru sfarsitul anului, in urma datelor publicate de INS, ceea ce indica faptul ca vom avea in continuare o cadere majora a economiei.
Pe de alta parte, Dragos Cabat a declarat ca era de asteptat o asemenea cadere a economiei si ca surprinderea pietei vine ca urmare a recentelor declaratii optimiste ale guvernatorului, dar si ale analistilor.
"Era normal sa avem o asemenea scadere. Este mare, dar era de asteptat. Poate aceasta surprindere vine si in urma mesajelor foarte optimiste din partea guvernatorului BNR, dar si a unor analisti. Era clar ca economia va cadea, si, ca urmare a acestei scaderi, economia romaneasca a intrat in recesiune tehnica", a declarat Dragos Cabat, presedintele CFA Romania.

Agricultura nu ne mai poate salva

Economistii sunt de parere ca, pentru ca sectorul agricol sa ne ajute si in acest an, acesta ar trebui sa fie peste cel de anul trecut, ceea ce este foarte greu.
"In privinta sectorului agricol, este foarte greu sa ne pronuntam acum daca ne mai poate salva. Ultimele date arata ca anul acesta ar putea fi un an obisnuit pentru agricultura, adica sub cel de anul trecut, iar pentru a ne putea ajuta si in acest an, agricultura ar trebui sa fie peste cea de anul trecut, ceea ce e foarte greu", a explicat Vlad Muscalu. Acesta a adaugat ca am putea asista la o revenire a industriei in ultimele trimestre, "dar nici aici nimic nu este sigur".
Cabat a mentionat ca singurul sector care ne mai poate ajuta sa iesim din aceasta situatie sunt IMM-urile.
"Pe acest sector ne mai bazam, prin servicii si productie, dar si acestora guvernul le-a dat in cap cu impozitul minim. In privinta agriculturii, ea are o contributie mica in PIB si ne poate aduce doar o stabilitate, nu o salvare. Scaderile vor continua, poate doar in trimestrul II vom mai avea o contractie la fel de mare, de circa 6%, dar in ultimele trimestre contractia economiei va fi mai mica de circa 3-4%", a declarat Dragos Cabat, adaugand ca "acum se vad efectele acelor cresteri nesanatoase de anul trecut, cum ar fi constructiile".
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat joi ca economia a raspuns "foarte bine" la criza financiara in primele trei luni ale anului, rezultatele fiind cu mult peste asteptari.
"Ce s-a intamplat in primele trei luni din acest an este cu mult mai mult decat ma asteptam. Deci, economia a raspuns foarte bine", a afirmat Isarescu. In plus, consilierul guvernatorului BNR crede ca performantele economice slabe din primul trimestru nu reprezinta o surpriza si nu vor avea un impact negativ asupra leului, a declarat vineri consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.
"Nu este o surpriza. Daca media va fi in jur de 4%, este clar ca evolutia trebuie sa fie negativa acum decat in trimestrele III si IV", a spus oficialul BNR.

Boc vede "partea plina a paharului"

Premierul Emil Boc a declarat vineri, la Cluj, ca prefera sa vada "partea plina a paharului" in ceea ce priveste recesiunea economica, in conditiile in care se intrevad semne de redresare in lunile martie si aprilie, incasarile la buget incepand sa creasca, iar somajul sa se reduca. "Eu vad partea plina a paharului. Era de asteptat sa avem o scadere economica in primul trimestru. Este imbucurator ca, incepand cu lunile martie si aprilie, se intrevad semne de redresare economica. Acestea imi dau speranta ca este bine ceea ce facem, ca intr-un interval nu foarte lung vom depasi criza economica", a afirmat Boc. "Avem semnale de redresare economica, iar guvernul va apasa pana la fund pedala investitiilor pentru salvarea locurilor de munca ale romanilor", a mai spus primul-ministru.