Potrivit Institutului National de Statistica, in trimestrul al II-lea, PIB a crescut cu 0,3% fata de trimestrul I.
Pentru prima oara dupa sase trimestre, economia romaneasca este pe crestere. Potrivit Institutului National de Statistica, in trimestrul al II-lea, PIB a crescut cu 0,3% fata de trimestrul I. Fata de trimestrul al II-lea 2009, PIB este in scadere.
Rezultatele INS fusesera anticipate de presedintele Traian Basescu, intr-o declaratie acordata miercuri, la Radio Romania Actualitati: "Am trecut la mustata de momentul dificil. Va pot spune ca, uitandu-ma la cifrele semestrului unu, incep sa devin optimist si sunt optimist ca Romania poate sa isi reia cresterea economica sanatoasa. S-ar putea sa avem o crestere economica de plus 0,1 sau 0,1 in trimestrul II fata de trimestrul I",a declarat presedintele.
Acesta a spus ca Romania ar fi fost pe crestere si in urmatoarele doua trimestre ale acestui an, daca nu ar fi fost nevoie de majorarea TVA. "Daca nu am fi fost in situatia sa aplicam TVA crescuta, cred ca si trimestrul trei si patru ar fi fost cu crestere pozitiva", a spus Basescu, care a amintit si domeniile vizate: productia industriala, exporturile, agricultura.
Cu toate acestea, previziunea economistului-sef al ING contrasteaza cu cea a Comsiei Europene si a FMI care vad un avans economic de 1,5-2% si in 2011 pentru economia Romaniei. Nicolaie Chidesciuc crede ca PIB-ul Romaniei va scadea anul viitor cu inca doua procente, scrie Ziarul Financiar.
"Vad o scadere economica de 2% pentru 2011", a declarat Nicolaie Chidesciuc, economistsef al ING."Este foarte probabil ca in prima jumatate a lui 2011 sa avem noi masuri de ajustare fiscala si vom vedea cel putin concedieri in sectorul public "ceva mai accentuate" decat pana acum, a adaugat acesta, potrivit zf.ro. Acesta a mentionat ca consumul isi va reveni in a doua jumatate a lui 2011, dupa ce in primele doua trimestre va fi pe scadere.