Pentru urmatoarele trei luni se estimeaza o crestere a activitatii din industrie, din comertul cu amanuntul, servicii si o scadere a activitatii din constructii, fata de cele trei luni anterioare. Potrivit unui studiu realizat de Institutul National de Statistica, pe total industrie prelucratoare, in urmatoarele trei luni, tendinta de crestere a volumului productiei se va mentine cu un sold conjunctural de plus 15%. Cat despre numarul de salariati din aceasta ramura economica, se estimeaza ca va fi in continuare stabil. Acelasi lucru nu se poate spune si despre sectorul constructiilor, unde pentru urmatoarele trei luni se prognozeaza o tendinta de scadere a volumului productiei pana la un sold conjunctural de minus 29%. Desigur si pentru ca suntem in sezonul rece.
Studiul releva pentru urmatoarele trei luni mentinerea tendintei pozitive a situatiei economice din domeniul comertului cu amanuntul, detinand un sold conjunctural de plus 35%. Aceasta tendinta este sustinuta atat de evolutia ascendenta a vanzarilor de marfuri, pe total activitate de comert cu amanuntul cu sold de plus 35%, cat si de cresterea volumului fizic al comenzilor adresate furnizorilor de marfuri cu sold conjunctural de plus 40%. O data cu cresterea economica se prognozeaza si o diminuare a somajului. Astfel, angajatorii estimeaza pentru urmatoarele trei luni o tendinta de usoara crestere a numarului de salariati din sectorul de comert cu amanuntul. Managerii din sectorul de servicii, care au raspuns la studiu, estimeaza stabilitatea tendintei pozitive a cererii de servicii pentru urmatoarele trei luni, avand un sold conjunctural de 24%. Situatia economica din sectorul de servicii a crescut la randul ei in ultimele trei luni cu 41%, sold conjunctural.
Rezultatele au fost obtinute ca urmare a sondajelor de conjunctura realizate in randul managerilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice, efectuate pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare, al constructiilor, al comertului cu amanuntul si al serviciilor.