Potrivit raportului intocmit de Directia Judeteana de Statistica privind evolutia economiei judetului Satu Mare in perioada ianuarie - noiembrie 2004, majoritatea ramurilor economiei judetului s-au dezvoltat in comparatie cu anul 2003, dar au existat si tendinte negative in unele domenii, ce nu pot fi trecute cu vederea. Se poate spune ca Satmarul nu a facut exceptie de la evolutia buna a economiei tarii in cursul anului trecut, insa e clar ca mai are mult de recuperat fata de unele judete mai dezvoltate. Ca sa nu mai vorbim de nivelul de prosperitate al regiunilor din Uniunea Europeana!

Faina mai putina, in ciuda recoltei record de griu

in urma centralizarii datelor statistice privind evolutia economiei judetului s-a constatat ca productia industriala realizata in judetul Satu Mare in cursul anului 2004 a fost superioara cu 1,2% celei realizate in anul precedent, datorita, in principal, industriei prelucratoare, in care au fost inregistrate cresteri semnificative. in aceeasi perioada, insa, industria extractiva si cea energetica au inregistrat un regres de 1,4%, respectiv 4,1%. in ceea ce priveste productia fizica, iese in evidenta cantitatea de carne prelucrata in societatile specializate din judetul Satu Mare, care a crescut spectaculos in cursul anului trecut, fiind de peste 16 ori mai mare decit cea din anul 2003. A crescut, de asemenea, cu aproximativ 40% si cantitatea de piine, bere si cherestea produse in judet. in mod cu totul surprinzator, tinind cont de recolta foarte buna de griu de anul trecut, a scazut cu 85,4% cantitatea de faina de griu produsa in judetul Satu Mare. Alte scaderi semnificative de productie s-au inregistrat la tesaturi si la sticlarie, semn ca firmele specializate din judet dau semne de boala.

An negru pentru porcii Satmarului

in sectorul zootehnic exista acum cu patru mii mai multe bovine si cu 15.000 mai multe oi decit in anul 2003. Pentru porci a fost, insa, un an negru, avind in vedere ravagiile facute de pesta porcina si perioadele lungi in care au fost inchise tirgurile de animale. Nici anul 2003 nu a fost unul favorabil cresterii porcilor, insa la sfirsitul anului trecut, in gospodariile satmarenilor si la ferme existau cu 115.000 de porci mai putini decit in aceeasi perioada a anului precedent. Productia de lapte a crescut cu o mie de hectolitri, insa gainile au ouat mai putin cu 2,2 milioane bucati de oua in cursul anului trecut.

Investitii de aproape 1.000 de miliarde

Valoarea investitiilor realizate in economie in cursul anului 2004 a fost de 991,1 miliarde lei si a depasit cu aproape 30% investitiile realizate in anul precedent, aproape jumatate dintre acestea provenind din strainatate. Cele mai multe investitii, 61%, au fost facute in utilaje si mijloace de transport si aproape 35% in lucrari de constructii-montaj. in ceea ce priveste sursele de finantare, aproape 71% din volumul total al investitiilor au fost realizate din sursele proprii ale investitorilor, 17,9% din bugetul public, iar restul din credite si alte surse. in 2004 au fost exportate din judetul Satu Mare marfuri in valoare totala de 340,1 milioane de euro, cel mai bine vinzindu-se echipamentele industriale si materialele textile, si s-au importat marfuri in valoare totala de 345,4 milioane de euro, rezultind un deficit de nu mai putin de 5,3 milioane de euro intre valoarea marfurile exportate si cele importate in judetul Satu Mare.

Ca de obicei, bancherii au cele mai mari salarii

Salariul mediu net era, la sfirsitul anului trecut, de 6,5 milioane de lei, cele mai mari salarii fiind, ca de obicei, in sectorul bancar, dar si in administratia publica si in industria alimentara si a bauturilor. Cele mai mici salarii le-au primit muncitorii din domeniul constructiilor si cei din industria pielariei si incaltamintelor.