In conditiile aparitiei calamitatilor naturale cu o frecventa din ce in ce mai mare si a unei clime in continua schimbare, problema protectiei mediului devine o preocupare majora. Specialistii spun ca pana si turismul reprezinta la ora actuala una dintre principalele surse de poluare. In aceste conditii, Ministerul Mediului a decis sa acorde eco-etichete proprietarilor de hoteluri care investesc in modernizarea acestora, cu scopul de a obtine consumuri reduse de resurse si poluare minima.

Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca s-au distribuit deja cateva astfel de eco-etichete, iar investitiile care trebuie facute pentru obtinerea acestora se amortizeaza rapid prin economiile facute la consumuri. Printre dotarile enumerate de ministru necesare obtinerii unei astfel de eco-etichete se numara instalarea bateriilor de lavoar cu fotocelule, utilizarea rezervoarelor de WC cu buton pentru jumatate din consum, iluminatul cu senzori de miscare pe holuri si in lifturi si folosirea detergentilor fara continut de fosfati. "Ii incurajez pe toti hotelierii sa vina si sa ceara aceasta eticheta, daca au facut investitiile necesare", a precizat Sulfina Barbu, citata de site-ul Bank News, care preia Agentia NewsIn. Informatiile despre dosarul cu documente, precum si transmiterea acestora la minister se vor realiza prin intermediul agentiilor de mediu din fiecare judet.
Sulfina Barbu a adaugat ca legislatia europeana incurajeaza un comportament prietenos fata de mediu si ca astfel de eco-etichete se acorda de mai mult timp in tarile din UE. In plus, ea considera ca institutiile publice ar trebui sa prevada prin regulamentele de ordine interioara un astfel de comportament, iar prin adoptarea masurilor necesare implementarii standardelor ISO 9000 si 14001 s-ar inregistra consumuri mai mici de energie si de apa.
"Eco-eticheta este o garantie in plus ca serviciile oferite sunt de durata si in conformitate cu normele europene", a mai afirmat Sulfina Barbu.

Hotelierii sunt pentru eco-eticheta

Presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, Daniel Vasilescu, ne-a declarat ca pe termen scurt rezultatele nu vor fi vizibile, dar "daca ne gandim la viitor este o actiune foarte buna". Acesta sustine ca recuperarea unor astfel de investii se va face destul de greu, mai ales daca este vorba despre hotelurile aflate pe Litoral, unde marimea investitiei este conditionata de sezonalitate. "La munte sau in alte statiuni, investitia in acest sector este mai profitabila pentru ca termenul de recuperare este mai mic datorita gradului de ocupare", a precizat Daniel Vasilescu. Specialistii estimeaza ca, daca in prima faza crearea conditiilor pentru acordarea eco-etichetelor sunt benevole, pe termen lung ele vor deveni obligatorii in momentul acordarii licentelor de functionare.
In privinta ecologizarii unitatilor hoteliere pe plan international, presedintele Daniel Vasilescu spune ca, chiar daca la ei problema aceasta s-a pus in urma cu mai mult timp, este mai greu de realizat pentru ca nu se mai investeste in constructia de noi hoteluri. "In Romania, exista o mare efervescenta in introducerea masurilor de protejare a mediului datorita noilor constructii", a precizat Vasilescu. In ceea ce priveste masurile concrete care trebuie luate in acest scop, presedintele spune ca printre acestea se numara folosirea unor materiale ecologice chiar de la construirea hotelului, rationalizarea consumului de apa si energie, dar si reciclarea acestora. "Un hotel dintr-o zona de munte care nu are statie de epurare a apei trebuie sa-si construiasca una proprie." Pe de alta parte, hotelierii se arata receptivi la noile masuri de mediu.