Exporturile Romaniei au fost cu 16% mai mari in primele noua luni ale anului fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la peste 19 miliarde de euro, potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica. Noutatea este ca exporturile de masini si echipamente mecanice si electrice au devansat exporturile de articole de imbracaminte si materii textile, pentru prima data dupa o perioada foarte lunga de timp in care acestea din urma au detinut primul loc, se mai arata in comunicat. ßi ministrul delegat pentru comert, Iuliu Winkler (foto), arata ca "exportul a fost sustinut de produsele fabricate in industriile de tehnologie medie-inalta, cu complexitate si valoare adaugata mai ridicata, in proportie de 28,6%". In plus, "dinamica acestora a devansat ritmul de crestere de doar 5,7% a exportului de produse realizate in industriile de joasa si medie-joasa tehnologie, cu valoare adaugata redusa", a adaugat Winkler. Acesta apreciaza ca devansarea confirma tendinta de consolidare continua a competitivitatii internationale a produselor romanesti pe pietele externe si valorificarea mai buna a acestora. Cu alte cuvinte, structura acestor exporturi arata ca in Romania se mai produce si altceva in afara de textile in sistem lohn. Este un semn ca produsele romanesti de inalta tehnologie au din ce in ce mai multa cautare la export. Valoarea exporturilor de astfel de produse a insumat peste 3,8 miliarde de euro in primele noua luni, reprezentand 20% din totalul exporturilor. Pe de alta parte, exporturile de textile au fost in valoare de 3,1 miliarde de euro, reprezentand doar 16,5% din total, potrivit INS.

In schimb, deficitul urca alarmant

In pofida acestor evolutii pozitive la export, ritmul de crestere a importurilor este in continuare ingrijorator. Valoarea importurilor a ajuns la peste 26 de miliarde de euro in primele noua luni, in crestere cu 24,5% fata de aceeasi perioada din 2005. ßi in structura importurilor, echipamentele electrice si mecanice detin primul loc, cu o pondere de 23%, fiind urmate de produse minerale ca titei si carbuni, care detin 16% din totalitatea importurilor. Din diferenta dintre exporturi si importuri rezulta un deficit comercial de peste noua miliarde de euro, cu 47% mai mare decat in anul trecut. Potrivit Comisiei Nationale de Prognoza, deficitul comercial va depasi la finele anului 13 miliarde de euro.
Iuliu Winkler considera ca factorii care au determinat cresterea importului si a deficitului comercial sunt, in principal, "ritmul sustinut de dezvoltare a economiei si de procesele de restructurare si modernizare a industriei in scopul adaptarii acesteia la conditiile de concurenta si competitivitate din UE, cat si de pe piata mondiala".