Abatoarele care nu se vor conforma normelor Uniunii Europene dupa 2007, se vor transforma in macelarii. Consilierul ministrului Agriculturii pe probleme de integrare, Dacian Ciolos, ne-a declarat ca este vorba despre abatoarele mici care nu vor putea sa se adapteze normelor de procesare impuse de europeni. Astfel, proprietarii acestora vor prefera sa se reorienteze si sa investeasca intr-o macelarie.
Potrivit oficialului din Agricultura, abatoarele mari vor rezista chiar daca se vor inaspri normele privind calitatea carnii si a laptelui.
In aceste conditii, dupa integrare, directiile sanitar-veterinare vor mari numarul controalelor prin care calitatea laptelui si a carnii sa fie testata.
Laptele bun va fi premiat
“Problemele mari care exista la carne si la lapte vizeaza mai ales gospodariile taranesti. Astfel, taranul nu va mai putea sa faca branza ca pana acum sau sa sacrifice porcul, sa-l puna pe o frunza de varza in curte si apoi sa-l vanda in sat“, a subliniat Dacian Ciolos.
Pentru a stimula interesul romanului de a produce curat, in cazul laptelui se vor da prime pentru calitate. In acest caz, producatorii se vor intrece sa produca in conditii optime de igiena. Si totusi, pentru ca un taran sa fie premiat, trebuie sa aiba aparate de muls, tancuri de racire, sa respecte normele privind sanatatea animalului. Numai in aceste conditii laptele poate fi acceptat. “Teoretic, taranul nu-si va mai putea vinde laptele in sticle de plastic pe piata, asa cum se face in prezent“, a adaugat consilierul ministrului Agriculturii.