Ordonanta de Urgenta nr. 123/2005, care se refera la drepturile de autor si drepturile conexe, poate conduce la o scumpire cu cel putin 15% a abonamentului la cablu si la o scadere a capacitatii televiziunilor si a radiourilor de a oferi programe publicului, a declarat ieri Radu Petric (foto), presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC). „Daca nu reusim sa blocam majorarile, ele vor fi aplicate de operatorii de cablu. Putem spune ca suntem in negociere si ca in doua luni ar trebui sa se transeze intr-un fel sau altul, desi e inutil cuvantul „negociere“ daca vrem sa cerem ceva si nu ni se aproba“, a explicat Petric. El si-a declarat nemultumirea fata de aceasta decizie si a precizat ca ACC impreuna cu Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale (ARCA) protesteaza impotriva ordonantei, care elimina plafoanele prevazute pentru plata drepturilor de autor si conexe si nu ofera posibilitati de negociere cu societatile de gestiune colectiva.
Petric a explicat ca ordonanta elimina pragurile de maximum 2% si 13%, stabilite prin reglementarile legale anterioare, pentru contributiile operatorilor de cablu, introduse prin Legea nr. 285/2004. „Ordonanta va duce astfel la o scumpire cu minimum 15% a tarifului pentru abonamentul la cablu, care reprezinta diferenta de la 2 la 17%, cat vor obtine acum pe noua lege cele sapte organisme de gestiune colectiva care colecteaza de la utilizatori drepturile de autor“, a explicat Petric.
Trebuie spus ca ordonanta a trecut de Senat si se afla in comisii la Camera Deputatilor, iar daca se va intampla ca procesul de arbitraj sa esueze, in doua luni abonamentul la cablu se va scumpi cu siguranta. Presedintele ACC a adaugat ca „miza acestei noi ordonante sunt cele 22 de milioane de euro pe care le pot obtine cele sapte organisme de gestiune colectiva a acestor drepturi“.