Informarea agricultorilor va costa anul acesta doua milioane de lei. Banii, alocati de Agentia Nationala de Consultanta Agricola (ANCA), vin sa-i sprijine pe fermierii romani in aplicarea normelor Uniunii Europene si a codului agricol de bune practici in ferma. Suma alocata pentru 2007 este aproape dubla fata de cea alocata anul trecut si reprezinta aproximativ jumatate din bugetul total al ANCA, de 4,4 milioane de lei.
Stategia de informare elaborata de Agentie isi propune sa imbunatateasca cunostintele producatorilor agricoli prin transfer tehnologic, astfel incat rezultatele cercetarilor din institutiile specializate nu vor mai ramane doar la stadiul de studii, ci vor fi aplicate in gospodariile agricole. In acest sens, producatorilor li se va acorda asistenta prin intermediul oficiilor si centrelor locale de consulta agricola. Din aceiasi bani vor fi realizate loturi demonstrative si ferme model, unde taranii vor putea vedea rezultatele aplicarii inovatiilor si ale cultivarii noilor soiuri de plante. Totodata, banii vor fi folositi si in editarea si distribuirea gratuita de brosuri, pliante si lucrari de specialitate menite sa informeze agricultorii. Si mass-media locala va juca un rol important in informare. In acest scop, se vor aloca bani pentru realizarea de emisiuni radio, televizate si filme documentare. Reprezentantul ANCA, Cornel Ostahie, ne-a declarat ca, odata cu aderarea Romaniei, informarea este cu atat mai necesara, iar fermierii trebuie sa cunoasca politica agricola comuna in scopul unei cat mai bune accesari a fondurior europene.
In privinta alocarii banilor pentru informare, acestia vor fi distribuiti fiecarui judet, prin intermediul oficiilor de consultanta agricola. Suma nu va fi impartita in mod egal, ci in functie de specificul agricol al judetului, suprafata agricola sau a terenurilor cultivate. (Andreea Stefan)