Dupa ce timp de mai multe luni activitatea Santerului Naval Damen Galati a fost partial paralizata, navalistii au lansat ieri la apa un vas in valoare de 18,5 milioane de euro si un remorcher.

La Santierul Naval din orasul nostru au fost lasante ieri o nava tip Container Feeder 800TEU si un remorcher. Tot marti au fost inaugurate in curtea unitatii doua hale de asamblare si armare. Cele doua lansari au iesit in evidenta mai mult pentru ca sint primele dupa ce societatea a avut activitatea partial blocata timp de mai multe luni din cauza inundatiilor provocate de Dunare. La cele trei evenimente de ieri au fost prezenti Berd Becker, reprezentant al firmei germane care va prelua nava tip container, si vicepresedintele grupului Damen, Erick van deer Noordaa. "Pentru azi (n.r. - ieri) au fost programate doua lansari de nave. Este vorba despre nava tip container Jork Ruler si un remorcher. Si pentru ora 16.30 a fost programata inaugurarea unei investitii facute de grupul Damen la Santier, investitie in valoare de 3 milioane de euro", a declarat ieri directorul Santierului Naval Damen Galati, Gelu Stan. "E o zi minunata pentru noi. Este a patra lansare facuta pentru Becker &.Becker. S-a pierdut putin timp si vrem sa recuperam lunile pierdute", a declarat ieri Bernd Becker, reprezentantul firmei germane Becker&.Becker, firma care va beneficia de serviciile navei "Jork Ruler".

Vas de 18,5 milioane de euro

"Vasul, care costa 18,5 milioane de euro, trebuia sa vada apa de acum doua luni. Ma bucur totusi ca lansarea s-a realizat in foarte bune conditii", a mai declarat Gelu Stan. Vicepresedintele grupului Damen, Erik van deer Noordaa, a afirmat ca la Galati trebuie gasita o solutie tehnica pentru ca Dunarea sa nu mai impiedice livrarea la timp a navelor. "Nu putem sa stam mereu la mina Dunarii, trebuie facut ceva in acest sens. Investitiile facute aici vor creste numarul de nave ce vor fi construite pe an", a precizat vicepresedintele firmei olandeze. Amintim ca "Damen" Galati a pierdut peste un milion de euro in acest an din cauza inundatiilor provocate de Dunare.