De fiecare data cand s-au organizat donatii, teledoane, s-au afisat numere de telefon la care sa suni pentru a dona automat anumite sume de bani, chiar cand s-au organizat centre pentru ajutoare, multi ezita sa contribuie la astfel de actiuni. Si asta nu pentru ca n-ar avea suflet, ci pentru ca nu sunt siguri ca banii, alimentele, materialele de constructii, imbracamintea si tot ceea ce romanii milostivi doneaza in astfel de cazuri se duc in intregime acolo unde trebuie. Adica la cei care au nevoie.

O problema la zi se pare ca o constituie telefoanele promovate cam pe toate posturile de televiziune, prin care poti dona 2, 4, 6, 8 pana la 10 euro sunand la numerele afisate. Anunturile au si o informatie suplimentara. La aceste sume trebuie ca donatorul sa-si ia in calcul si TVA-ul, ca plus la donatia sa.
De altfel, aceste numere de telefon au fost utilizate si la recentele inundatii din Banat si s-au strans, potrivit oficialilor, miliarde de lei.
Abia acum insa intervine Ministerul Finantelor Publice (MFP), care explica intr-un comunicat ca donatia unei sume de bani prin intermediul unei societati de telefonie sau de catre o societate comerciala nu este cuprinsa in sfera de TVA.
Cu alte cuvinte, societatile de telefonie care au pus la dispozitie liniile telefonice pentru acordarea de donatii pentru persoanele sinistrate in conturile special deschise, afisate la posturile de televiziune, nu presteaza un serviciu in sensul art. 126 din Codul Fiscal. Acesta prevede ca livrarea de bunuri si prestarea de servicii trebuie sa fie efectuate cu plata pentru a i se aplica TVA.

Donatiile nu sunt purtatoare de TVA

Astfel, potrivit MFP la pct. 1 alin. 3 din normele metodologice (care explica aplicarea art. 126) se precizeaza ca operatiunile cuprinse in sfera de aplicare a TVA trebuie sa fie efectuate cu plata. Aceasta conditie implica existenta unei legaturi directe intre operatiune si contrapartida obtinuta. De asemenea, o operatiune este cuprinsa in sfera TVA daca aceasta aduce un avantaj clientului si pretul este in legatura cu avantajul primit. Iar donatia unei sume de bani primite prin intermediul unei societati de telefonie nu reprezinta contrapartida obtinuta de societatile de telefonie pentru serviciile sale si nici nu aduce un avantaj in favoarea acesteia. Mai pe intelesul tuturor, donatiilor facute prin intermediul telefonului nu trebuie sa li se adauge TVA.

Cum trebuie sa arate factura telefonica a donatorilor?

Finantele mai explica ca, practic, societatile de telefonie sunt intermediare in colectarea unor fonduri banesti, operatiune care nu se afla in sfera TVA, chiar daca contravaloarea acestor donatii este exprimata printr-un tarif pe minut de convorbire telefonica. Acesta se va factura fara TVA, separat, in facturile emise clientilor.
Deci, TVA-ul se va aplica costului duratei apelului donatorului, conform tarifelor practicate de fiecare societate de telefonie in parte si nu valorii donatiei (2, 4, 6, 8 sau 10 euro).
Ministerul Finantelor mai arata ca, in cazul in care societatile de telefonie percep un comision pentru serviciul de colectare a fondurilor, acesta va fi facturat ca atare entitatilor care au angajat societatile de telefonie pentru deschiderea conturilor pentru sinistrati prin intermediul liniilor telefonice intrucat comisionul este cuprins in sfera de aplicare a TVA.
Finantele precizeaza ca factura pentru donator va trebui sa arate astfel: partea din tarif care reprezinta donatia se va factura fara TVA, iar partea care reprezinta serviciul societatilor de telefonie se va factura cu TVA.
Potrivit celor de la MFP, acest sistem se va aplica in mod similar pentru orice societate comerciala care va vira sume in conturile deschise pentru sinistrati, dar nu prin societatile de telefonie, respectivele transferuri de bani nereprezentand operatiuni aflate in sfera de aplicare a TVA.
Intrebarile care se pun sunt cu privire la ce se intampla acum, dupa comunicatul MFP, cu TVA-ul colectat deja de-a lungul ultimelor luni prin acest sistem. Este statul indreptatit sa-l incaseze, ramane la cei care l-au colectat? Sau trebuie returnat celor care l-au platit, adica donatorilor?