Producatorii din Dolj sunt din ce in ce mai interesati sa-si ateste produsele realizate ca fiind traditionale. Trei firme din judet au atestat deja 12 produse.
Conform Ordinului nr. 690/2004, elaborat de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), produsul traditional este acel produs obtinut din materii prime traditionale care prezinta o compozitie traditionala (sau un mod de productie care reflecta un procedeu tehnologic de prelucrare traditional). Unul dintre avantajele acestor produse consta in faptul ca sunt produse care nu contin E-uri. Aparitia lor pe piata da consumatorului posibilitatea sa aleaga intre produsele cu aditivi si cele fara.
Alt avantaj este acela ca, o data cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, aceste produse vor putea fi comercializate si pe piata europeana, unde produsele fara conservanti sunt la mare cautare.
Trei producatori din Dolj au produse traditionale
Potrivit unui studiu realizat la inceputul anului de Mercury Research, si interesul romanilor, cu varste cuprinse intre 18 si 55 de ani, a crescut simtitor pentru acest tip de produse. Astfel, cand cumpara un produs alimentar, 86% din cei chestionati nu vor in alimente coloranti artificiali, conservanti (69%), indulcitori artificiali (64%) sau aditivi (59%).
Producatorii autohtoni, la randul lor, constientizeaza importanta atestarii produselor traditionale. "Pana acum, in Dolj avem trei firme care au atestat un numar de 12 produse (din carne, din lapte si de panificatie) ca fiind traditionale", a declarat Cornel Popa, directorul general al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj.
Oltenii si-au atestat un meniu complet
Potrivit informatiilor primite de la DADR Dolj, primele produse traditionale din judet au fost atestate in luna martie a acestui an (Cascavalul oltenesc cu praz, Telemeaua olteneasca cu praz si Telemeaua olteneasca cu marar si piper).
Tot in martie au fost atestate si sase produse din carne (Carnati trandafir Tudor, Carnati oltenesti Tudor, Caltabos Tudor, Drob Tudor, Toba Tudor si Bucati la garnita). Si pentru ca meniul sa fie complet, la sfarsitul lui mai au fost atestate si cateva produse de panificatie (Paine pe vatra, Turtite pe vatra si Colaci si prescuri oltenesti).
Produsele traditionale ale doljenilor
- Cascavalul oltenesc cu praz
- Telemeaua olteneasca cu praz
- Telemeaua olteneasca cu marar si piper
- Carnati trandafir Tudor
- Carnati oltenesti Tudor
- Caltabos Tudor
- Drob Tudor
- Toba Tudor
- Bucati la garnita
- Paine pe vatra
- Turtite pe vatra
- Colaci si prescuri oltenesti