Doljenii sunt tot mai prudenti cu cheltuielile facute. In primele opt luni ale anului, volumul creditelor contractate s-a diminuat cu 2%, in conditiile in care, in aceeasi perioada a anului trecut, acesta a crescut cu aproape 19%.

La un an de la aparitia primelor semne ale crizei, doljenii au devenit tot mai prudenti cu cheltuielile, datoriile si imprumuturile. Potrivit celui mai recent studiu al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) cu privire la comportamentul financiar al populatiei si agentilor economici in profil teritorial, la sfarsitul lunii august, volumul creditelor contractate de doljeni a ajuns la aproximativ 4,803 miliarde de lei, in scadere cu 2% fata de prima luna a anului, cand volumul imprumuturilor contractate in judet ajunsese la aproximativ 4,963 miliarde de lei. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, se observa o diminuare considerabila a apetitului doljenilor pentru imprumut. Asta, deoarece in perioada ianuarie-august 2008, volumul creditelor contractate a inregistrat o crestere de 18,76%.

Volumul creditelor in lei, aproape egal cu cel al imprumuturilor in valuta

Potrivit datelor publicate de BNR, volumul de credite in valuta se mentine aproximativ egal cu cel in lei. Din cele 4,803 miliarde de lei imprumutate de doljeni pana la sfarsitul lunii august 2009, 2,404 miliarde sunt credite contractate in lei si 2,399 miliarde sunt credite in valuta. In aceeasi perioada a anului trecut, din cele 4,476 miliarde de lei imprumutate pana la sfarsitul lunii iunie, 2,420 miliarde erau in lei si doar 2,055 miliarde erau in valuta.

Sfatul ANPC: Nu semnati cu ochii inchisi!

Chiar daca se observa o diminuare a volumului creditelor, doljenii care decid sa ia bani cu imprumut de la banca ar trebui sa fie atenti la toate costurile generate de acesta. "Pentru a evita surprizele neplacute, nu semnati un contract financiar fara sa-l cititi cu atentie. Daca nu sunteti atenti, puteti afla prea tarziu ca acel contract contine comisioane suplimentare sau costuri pe care nu vi le permiteti", atrage atentia Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, in ghidul serviciilor financiare "Nu semnati cu ochii inchisi", in care romanii sunt invatati care sunt capcanele unui credit. Foarte important este si sa realizati un plan de buget inainte de contractarea unui credit si sa va asigurati ca va permiteti rambursarea acestuia (nu este recomandat sa va imprumutati mai mult decat va puteti permite, astfel nu veti fi in masura sa sustineti plata pe termen lung). Nu acordati atentie numai ratei lunare - calculati suma totala pe care o veti plati - suma imprumutata, dobanda si toate celelalte comisioane. In plus, verificati ofertele mai multor banci, luand in calcul dobanda anuala efectiva (DAE) practicata de fiecare in parte.
Lege noua
Vesti bune pentru cei care doresc sa-si plateasca datoriile inainte de termen. Directiva Comisiei Europene referitoare la creditul de consum, care garanteaza un nivel inalt de protectie a consumatorilor, va trebui transpusa in legislatia romaneasca pana pe 11 iunie 2010. Astfel, clientii vor fi informati sub forma standardizata cu privire la creditele contractate. "Practic, va exista o fisa standard cu informatiile pe care fiecare banca va fi obligata sa le puna la dispozitia clientilor. Astfel va fi posibila o comparatie facila a conditiilor de creditare oferite de institutiile bancare", noteaza banknews.ro. In plus, va fi stabilita o limita maxima, de 1% pentru comisionul de rambursare anticipata, pentru imprumuturile cu o valoare cuprinsa intre 200 si 70.000 de euro. Actul normativ va fi initiat sub forma de lege, pana la sfarsitul acestui an, de catre ANPC.