Doljenii au inceput anul cu datorii bancare de trei ori mai mari decat in aceeasi perioada a anului trecut, depasind pragul de 223 de milioane de lei. Cel mai mult a crescut volumul restantelor acumulate la creditele in valuta.

Ani de zile, mirajul creditelor doar cu buletinul i-a facut pe doljeni sa se imprumute fara sa-si faca prea multe calcule. Criza economica instalata in a doua jumatate a anului 2008 i-a determinat insa sa fie mai prudenti. Chiar daca au renuntat sa se mai imprumute la fel de mult, creditele luate cu ani in urma i-au facut pe multi doljeni sa intre in impas financiar si sa acumuleze datorii semnificative.
Potrivit ultimelor date statistice ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind comportamentul financiar al populatiei si agentilor in profil teritorial, la sfarsitul lunii ianuarie 2010, doljenii aveau restante de peste 223,4 milioane de lei, adica de trei ori mai mari decat in aceeasi perioada a anului 2009 si de 7,5 ori mai mari decat in ianuarie 2008. Numai in perioada decembrie 2009-ianuarie 2010, cresterea a fost de aproape 13%.

Restantele la creditele in valuta sunt de 5,4 ori mai mari decat anul trecut

Potrivit datelor statistice, in luna ianuarie, cele mai mari probleme cu plata la timp a ratelor bancare le-au avut persoanele care au contractat credite in valuta. La sfarsitul primei luni din acest an, volumul acestora a ajuns la 86,8 milioane de lei, de 5,4 ori mai mare decat la sfarsitul lunii ianuarie 2009 si de 26,83 ori mai mare decat la sfarsitul lunii ianuarie 2008.
Aceasta situatie era previzibila, deoarece creditele in valuta (desi preferate pentru ca bancile comerciale percep dobanzi mai mici decat pentru cele in moneda nationala si astfel sumele imprumutate sunt mai mari) sunt imprumuturi cu un grad mare de risc, mai ales in cazul persoanelor care primesc salariul in lei, din cauza diferentei de curs valutar. Si cum majoritatea imprumutatilor primesc salariul in lei, pentru multi a devenit din ce in ce mai greu sa-si achite ratele. Situatia este cu atat mai dificila cu cat numarul persoanelor ramase fara un loc de munca a crescut considerabil.
Rata somajului din judet a ajuns la sfarsitul lunii ianuarie 2010 la 12,26%, fata de 8,6% (in ianuarie 2009), respectiv 5,8% (in ianuarie 2008).
Cu toate ca volumul restantelor a crescut extrem de mult la creditele in valuta, valoarea ratelor neachitate in termen legal in cazul imprumuturilor in lei este mult mai mare, ajungand la 136,8 milioane de lei, adica de mai bine de doua ori mai mare decat in cazul celor in alta moneda decat cea nationala.