Euro s-a depreciat vineri la un minimum al ultimilor doi ani in fata dolarului, la inceputul tranzactiilor europene, in timp ce yenul s-a apreciat semnificativ in fata celor doua monede, investitorii incercand sa se protejeze de riscurile de recesiune mondiala, relateaza AFP.
Moneda europeana s-a depreciat fata de moneda japoneza la 120,27 yeni/euro, fata de 125,73 yeni/euro in seara precedenta, dupa ce a atins cel mai scazut nivel al ultimilor tase ani.
Dolarul s-a depreciat mai abrupt in fata yenului, la 95,11 yeni/dolari, fata de 97,27 yeni/dolar in tedinta de joi, dupa ce atinsese cel mai mic nivel din august 2005, la 92,80 yeni/dolar.
Moneda japoneza se apreciaza adeseori in perioade de turbulente financiare, in contextul in care investitorii renunta la activele riscante in favoarea yenului, considerat un plasament sigur.
Dolarul, o alta moneda de refugiu, continua sa se aprecieze in fata altor monede principale, investitorii estimand ca economiile europene vor fi lovite estrem de grav de criza financiara.