Dupa ce a tot pierdut teren in fata leului, moneda americana a coborat sub pragul de 30.000 de lei, iar cursul de referinta, 29.867 de lei, anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) reprezinta minimul din ultimii trei ani si trei luni.
De altfel, numai in ultima luna, dolarul a scazut cu aproape 6,9% in raport cu leul, iar de la inceputul anului s-a depreciat cu 8,36%. In vreme ce imprumutatii in dolari sunt avantajati, cei care au ales sa economiseasca in dolari au inregistrat un minus de 12,27% comparativ cu valoarea monedei americane din noiembrie 2003.
In castig au fost cei care au ales sa-si depoziteze economiile in lei, cu atat mai mult cu cat dobanzile la depozite sunt in continuare destul de ridicate. Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, spune ca ar trebui sa ne obisnuim cu un astfel de curs pentru ca leul va capata putere si pe viitor. “Diminuarea interventiilor BNR de pe piata valutara (dupa cum a anuntat institutia la inceputul lunii noiembrie - n.red.) a demonstrat ca leul avea resurse pentru a se lupta cu cele doua valute - moneda europeana si moneda americana. Leul capata vigoare tocmai pentru ca exista crestere economica, iar procesul de dezinflatie este o certitudine“, adauga oficialul bancii centrale.

Cea mai mica valoare din ultimii 8 ani

Comparativ cu monedele europene, dolarul inregistreaza cea mai mica valoare din ultimii 8 ani. Devalorizarea este urmarea unor informatii potrivit carora Rusia ar intentiona sa raporteze o buna parte din rezervele sale valutare la moneda europeana euro, informatii lansate chiar de viceguvernatorul Bancii Centrale a Rusiei, Alexei Ulyukayev, si transmise de BBC. Oficialul rus a declarat ca declinul dolarului pe pietele mondiale e o problema reala, iar anuntul a fost perceput ca un semn ca si alte banci centrale ar putea proceda la fel, in special cele din Asia. Dupa anuntul viceguvernatorului bancii centrale ruse, investitorii au inceput deja sa vanda sume mari la Bursa din New York.
Ulterior, pe piata au aparut speculatii potrivit carora Rusia ar putea sa mareasca procentul de rezerve exprimate in euro, situat la nivelul de 25-30%, fata de 10% in urma cu doi ani. Rezervele valutare ale Rusiei au depasit valoarea de 100 de miliarde de dolari.