Dobanzile la creditele in lei vor continua sa scada in urmatorii doi ani, conform estimarilor Rozaliei Pal, care previzioneaza un nivel al dobanzilor la aceste credite de 12,3% in 2007 si 10,1% in 2008. Reducerea nivelului dobanzilor se datoreaza in principal scaderii inflatiei si cresterii concurentei pe acest segment, explica Pal.
Trebuie spus ca in anii precedenti dobanzile la creditele in lei au fost micsorate mult mai mult decat se vor reduce in perioada 2007-2008. "Nivelul dobanzii la creditele in lei a scazut semnificativ, de la 17,03% in octombrie 2005 la 13,66% in octombrie 2006". Aceasta datorita cresterii competitiei pe acest segment al pietei bancare si a restrictiilor introduse de BNR asupra imprumuturilor in valuta", constata reprezentantul UniCredit.

Creditele in valuta, mai scumpe

Pe de alta parte, in privinta creditelor in valuta, Rozalia Pal se asteapta ca dobanzile aferente acestora "sa creasca de la nivelul mediu anual de 7,6% din 2005 si 7,9% in 2006 la 8% in 2007, in concordanta cu dinamica ratelor dobanzii BCE prognozate de UniCredit". Ionut Dumitru, manager departament Cercetare Trezorerie Raiffeisen Bank, arata ca si dobanzile la creditele in lei sau in dolari sunt influentate de dobanda de politica monetara din Romania si, respectiv, a FED-ului american.
Acesta estimeaza ca "in Romania, datorita faptului ca anul acesta sunt presiuni inflationiste ridicate, BNR va mentine in prima jumatate a anului dobanda de politica monetara la nivelul curent de 8,75% si abia in a doua jumatate a lui 2007 va incepe sa o scada". Analistul UniCredit nu exclude varianta ca Banca Nationala sa surprinda totusi piata printr-o crestere a acestei dobanzi, pentru a asigura evolutia inflatiei in limitele prognozate pe termen mediu. "Vedem riscuri care pot duce la o crestere a ratei cu 0,25 puncte procentuale, pana la 9%. O scadere a nivelului dobanzii de politica monetara credem ca va surveni in 2008", a spus Rozalia Pal.
In privinta politicii monetare din zona euro, "datorita faptului ca presiunile inflationiste raman ridicate in continuare, este de asteptat o continuare a cresterii dobanzii de la nivelul actual de 3,5% catre 4% la sfarsitul anului 2007, aceasta crestere fiind favorizata si de revigorarea activitatii economice in Uniunea Europeana", considera Dumitru.
Previziunile UniCredit pentru rata politicii monetare stabilita de BCE arata ca aceasta se va mentine la 3,5% in 2007, cu potential de crestere.
"Pentru dobanda de interventie a Bancii Centrale a Statelor Unite (Federal Reserve Bank), previzionam o scadere cu 0,50 puncte procentuale, pana la un nivel de 4,75%", a adaugat Pal. ßi reprezentantul Raiffeisen estimeaza "o stabilitate sau chiar o scadere a dobanzilor in 2007 in Statele Unite, datorita incetinirii cresterii economice".

Dobanzi atractive si la depozite

O alta veste buna pentru clientii bancilor este ca si dobanzile la depozite se majoreaza in acest an. Astfel, "in 2007, previzionam imbunatatiri ale nivelului dobanzilor la depozite, in urma conditiilor de politica monetara restrictive care vor sustine cresterea acestui segment", sustine Rozalia Pal.