Banca Nationala a Romaniei (BNR) mentine rata dobanzii de politica monetara la nivelul actual, de 8,75% pe an, anunta Mediafax. Mentionam ca dobanda de referinta este un indicator care reprezinta media dobanzilor practicate in tranzactiile pe piata monetara si este folosita de catre autoritatile fiscale si administrative.
In luarea acestei decizii, conducerea BNR a avut in vedere cele mai recente evolutii ale indicatorilor macroeconomici, respectiv continuarea procesului de dezinflatie si accelerarea cresterii economice. Consiliul de Administratie al BNR a aratat ca va continua sa monitorizeze cu maxima atentie evolutiile economice si monetare. Astfel, prin adecvarea instrumentelor sale, BNR se asigura de indeplinirea tintelor de inflatie de 4% plus/ minus un punct procentual pentru 2007 si 3,8% plus/ minus un punct procentual pentru 2008.
Presiunile inflationiste din viitorul apropiat vor determina modificarea nivelului actual al ratei, potrivit analistului financiar Florin Citu. Un alt analist, Liviu Olaru, considera ca, desi BNR nu a schimbat rata dobanzii de politica monetara in aceasta luna, din noiembrie vom asista la o crestere cu 0,5 puncte procentuale a dobanzii, de pana la 9,25% pe an. Masura majorarii dobanzii va depinde insa de mai multi factori, printre care si evolutia inflatiei si a nivelului de creditare, a adaugat Olaru.
Exista insa si estimari pozitive potrivit carora BNR va mentine in acest an rata dobanzii de politica monetara la 8,75% pe an, urmand ca la anul sa o micsoreze pana la 8,00% pe an, iar in 2008 pana la 7,50% pe an. Reprezentantul unei alte banci spune ca rata dobanzii ar trebui sa ramana la acelasi nivel pana in primavara. El anticipeaza insa ca BNR ar putea majora nivelul rezervelor minime obligatorii in lei pana la finele anului. Trebuie spus ca aceste rezerve reprezinta acum 20% din valoarea pasivelor bancare in lei. (M.H.)