Amatorii de oferte turistice pentru Craciun si Revelion au inceput sa-si faca rezervari la pensiuni inca din august, ne-a spus Badulescu. Acesta a precizat ca perioada in care se vand cele mai multe pachete pentru Craciun si Revelion este cuprinsa intre jumatatea lui octombrie si jumatatea lui noiembrie.
Varful este atins in octombrie, cand se desfasoara bursele de turism montan, balnear. Pana in prezent s-au ocupat 75% din locurile disponibile pentru petrecerea Sarbatorilor de iarna. Badulescu a precizat ca agentiile turistice mai au oferte disponibile, dar cei interesati nu vor putea sa-si petreaca Sarbatorile la destinatia dorita, ci vor trebui sa se multumeasca cu locurile ramase.
In ceea ce priveste preferintele romanilor pentru destinatiile interne sau externe, Badulescu declara recent ca anul trecut aproximativ 100.000 de romani au preferat destinatiile din tara, pentru 2006 estimandu-se o crestere de 5%. Numarul romanilor care pleaca in strainatate de Sarbatori este mult mai mic fata de al celor care aleg destinatiile interne, anul trecut atingand nivelul de 15.000. In acest an se estimeaza totusi o crestere cu 30% a numarului celor care prefera destinatiile externe.
Una dintre cele mai solicitate oferte din acest an in ceea ce priveste destinatiile din strainatate au fost cele de schi in Austria. De asemenea, romanii s-au interesat de destinatii in statele mediteraneene, cu temperaturi mai ridicate, precum Turcia, Grecia, Egipt sau Cipru. Pentru aceste destinatii exista si zboruri charter. Dintre destinatiile interne, cele mai solicitate sejururi sunt statiunile montane de pe Valea Prahovei si din Poiana Brasov, precum si din Campulung Moldovenesc. La fel de cautate sunt si pensiunile de la Bran-Moeciu, din Maramures, Bucovina, zona Buzaului si Apuseni, dar si sejururile din statiunile balneoclimaterice.
Se remarca o tendinta tot mai vizibila ca un numar tot mai mare de romani sa petreaca Craciunul in alta parte decat acasa.

Preturile din acest an, apropiate de cele din 2005

Preturile practicate in acest an pentru pachetele de Craciun si Revelion de catre hoteluri si pensiuni sunt apropiate de cele din 2005, aceeasi situatie fiind remarcata si in cazul excursiilor externe, a adaugat reprezentantul ANAT. Spre exmplu, un sejur de Craciun la un hotel sau pensiune costa in medie intre 70 de euro si 150 de euro pentru 3-4 zile, in functie de numarul de mese oferite clientilor. In ceea ce priveste Revelionul, preturile sunt mai mari, pornind de la 150 de euro si ajungand de obicei la 450 de euro, in statiunile interne.