De la 1 ianuarie 2007, sistemul vamal romanesc s-a aliniat pe deplin la politica vamala europeana. In acest sens, unul dintre beneficiile alinierii il reprezinta si renuntarea la intocmirea declaratiilor vamale.
Pe de alta parte, in schimbul vechilor declaratii vamale, o serie de operatori economici care fac comert cu bunuri, cu state membre ale UE vor trebui sa faca lunar o declaratie Instrastat, se arata pe site-ul Euractiv. Intrastat este sistemul de colectare a datelor privind comertul cu bunuri intre statele membre UE, excluzandu-l pe cel cu servicii.
Reprezentantii Institutului National de Statistica (INS) precizeaza ca nu toti operatorii economici au aceasta obligatie, ci doar aceia care, incepand din 2007, au realizat export de bunuri in statele membre ale UE de peste 900.000 de lei sau importuri din aceste state mai mari de 300.000 de lei. Oficialii INS sustin ca declaratiile lunare Intrastat inlocuiesc declaratiile vamale, dar sunt mult mai simplu de facut si nu sunt o obligatie in plus, ci o simplificare a vechii declaratii vamale, fiind reduse la jumatate informatiile care trebuie introduse.
Operatorii economici care trebuie sa declare date incepand cu ianuarie 2007 au fost identificati pe baza datelor vamale din perioada august 2005-iulie 2006, fiind completati ulterior cu operatorii economici care au depasit pragurile Intrastat pana la sfarsitul lui 2006.
Pe tot parcursul lui 2007 pot deveni furnizori de date Intrastat si alti operatori economici, care realizeaza schimburi intracomunitare de bunuri, a caror valoare cumulata de la inceputul anului depaseste pragurile Intrastat pentru 2007. Acestia trebuie sa completeze si sa transmita declaratii Intrastat incepand din luna urmatoare celei in care valoarea cumulata de la inceputul lui 2007 a expedierilor si respectiv a introducerilor intracomunitare de bunuri depaseste pragurile Intrastat. Declaratiile lunare Intrastat trebuie trimise INS pana la 15 ale lunii urmatoare celei raportate.