Distribuitorul de gaze naturale Distrigaz Sud a cerut Autoritatii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) majorarea pretului gazelor livrate populatiei cu 12%, începând cu 1 octombrie 2008, a anuntat ieri directorul general al companiei, Bernard Arnaud, în cadrul audierilor Comisiei de Industrii.
„Compania Distrigaz Sud a solicitat autoritatii cresterea cu un procent de 12 % a pretului gazelor furnizate populatiei. ANRE a recunoscut o medie de 370 de dolari pentru gazele importate de noi în primele trei luni, însa Distrigaz Sud a platit în medie 376,12 dolari în luna ianuarie pe mia de metri cubi de gaze importate, 372,66, în februarie si 371,19 în martie. De asemenea, reglementatorul a recunoscut ca Distrigaz Sud a importat 37% din gazele necesare populatiei, iar noi am importat 38,3% în luna ianuarie, 42% în februarie si 36% în martie“, a declarat directorul general al Distrigaz Sud, Bernard Arnaud, în cadrul audierilor de la Comisia de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor.

Pret marit pentru recuperarea pierderilor

Potrivit lui Arnaud, majorarea ceruta de distribuitor a depins de mai multe lucruri: trebuie sa existe posibilitatea de recuperare a costurilor cu achizitia gazelor din trimestrele anterioare, procentul import/intern al gazelor din cosul de gaze, dar si de cursul de schimb valutar (întrucât Distrigaz Sud cumpara gaze din import în dolari). „Dat fiind ca pretul gazelor se stabileste cu un decalaj de sase-noua luni fata de pretul barilului de petrol, aceasta scadere de la 140 la circa 100 de dolari pe barilul de petrol noi o vom resimti în semestrul I din 2009. Solicitam ANRE sa recunoasca aceste variatii în pretul gazelor fata de pretul petrolului“, a precizat Arnaud, citat de NewsIn.
Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Energiei a primit din partea Distrigaz Sud si E.ON Gaz România cereri de majorare a pretului la gaze naturale, începând cu 1 octombrie 2008, care sunt analizate. Ultima majorare a pretului gazelor pentru populatie a fost înregistrata pe 1 iulie, când acestea s-au scumpit cu 12,5% pentru clientii Distrigaz Sud si cu 11,6% pentru consumatorii casnici ai E.ON Gaz România.