DeCeNews informeaza : Voiculescu, patronul lui Mircea Badea, sau Sarbu, patronul lui CT Popescu (Autor : Val Valcu)

Cristian Tudor Popescu se refera, intr-o disputa cu Mircea Badea, la patronul acestuia, Dan Voiculescu. Editorialul lui Popescu se bazeaza pe logica, dar logica aveau si nazistii, de exemplu. Asta nu inseamna ca au facut bine oamenilor. Argumentațiile lui Badea or avea fisuri, nu stiu, nu caut greselile cu lumanarea. E greu sa fii la fel de precis cand lucrezi in direct ca atunci cand ai vreme sa-ti scrii editorialele, pe care le citesti, ulterior, la stiri. Important este ca "In gura presei" are umor, ceea ce astazi e marfa rara. Si, logic, avand umor face bine oamenilor tristi din aceasta tara care "ne ocupa tot timpul".
Dar, sa revin la eternele atacuri impotriva lui Dan Voiculescu. Politicianul Voiculescu stie in ce s-a bagat, treaba lui, sa se descurce cu criticile. Referitor la omul de presa Voiculescu am o intrebare: cu ce e mai bun patronul lui CT Popescu, adica Adrian Sarbu?
Raspuns: cu nimic! Ba din contra! In prezent, pentru a-si satisface interesele personale, politice, dl. Voiculescu satisface interesul a 85 la suta dintre romani. Acestia au nevoie de o presa nesubordonata Puterii, intr-un moment in care regimul incearca sa alinieze mass media la directivele de la Cotroceni. Nici macar nu am inventat noi , romanii, ceva: modelul nostru de presa este cel mediteraneean, multipolar ( in care cateva grupuri economico-politice controleaza cateva grupuri de presa, iar conflictul dintre acestea asigura o bruma de democratie). Cu alte cuvinte, romanii se folosesc de Voiculescu, nu invers: ii consuma produsele media, fiindca acestea le exprima pozitia si interesele, dar nu dau prea multe voturi PC.
In schimb, Sarbu are un alt interes: sa scoata cat mai multi bani din publicitate si sa cheltuie cat mai putin pe productie, taxe si impozite, ca sa-i ramana un profit cat mai mare. Doar nu de prost ce era ziarul a inchis Gandul girat de Popescu, ci pentru ca hartia este un moft, pe care un trust eficient nu arunca banii! Dar, daca vorbim de taxe, suntem siguri ca nu se ajunge tacit la intelegeri gen anii 90 (trustul nu cauta greselile guvernului, fiscul nu cauta greselile trustului)? Sau niscaiva pasuiri la impozite?
Pe langa aceste speculatii, sa mai notam un punct in favoarea lui Voiculescu: trustul la care lucreaza Popescu scoate toti banii din tara, fiind detinut de americani. Cand ne plangem ca am devenit o natiune de consumatori, iar productia, atata cata a ramas, se face la patron strain, macar un pic de presa sa mai detina si romanii. Altfel, pentru a creste eficienta in stil american, "In gura presei" se va numi doar "In gura".