SC ALPRO SA Craiova, firma care a concesionat bazinele de pastravi si peste 35.000 de hectare de teren in comuna Schela, nu isi plateste datoriile, edilii dorind sa renegocieze contractul de concesiune.
ALPRO SA Craiova, firma care administreaza o parte din terenurile detinute de Consiliul Local Schela, ar putea ramane fara contractul prin care a concesionat, pe 30 de ani, aproape 35.000 de hectare de pamant, in nordul localitatii. Nemultumiti ca din 2002 si pana in luna august a acestui an ALPRO nu si-a respectat promisiunile de a investi in zona si de a demara un program turistic concret, prin constructia de casute sau spatii de cazare si alimentatie, consilierii locali din Schela au votat acum cateva zile renegocierea contractului de concesiune a unei parti din teritoriul comunei. Este vorba de trei bazine cu pastravi, o cladire destinata activitatii de colectare si procesare a fructelor de padure, ciupercilor si plantelor medicinale, precum si suprafata de 34.970 de hectare de teren situat langa padurile comunei. Spatiile preluate au o suprafata de 5.300 de metri patrati.
Au investit 1,2 miliarde de lei
Firma ALPRO SA Craiova a preluat in anul 2002 bunurile respective de la consiliul local. Suma anuala care trebuia virata in conturile primariei era de 341.000.000 de lei vechi. In contractul de concesionare au fost trecute totusi cateva clauze, privind achitarea taxei anuale de concesiune. Astfel, pentru bazinele cu pastravi a fost acordata o perioada de gratie de doi ani, iar pentru teren perioada a fost de un an. Autoritatile locale au dorit astfel sa vina in sprijinul ALPRO, pentru ca firma sa poata sa investeasca in zona si sa nu fie impovarata de achitarea taxelor inca din primul an. In bugetul Primariei Schela nu a intrat nici un leu, desi perioada de gratie a expirat de foarte mult timp. Dupa cum a precizat primarul din Schela, singurele investitii facute de ALPRO SA Craiova sunt in valoare de 1,2 miliarde de lei vechi, la cele trei bazine cu pastravi, dintre care unul este numai cu puiet.
Nemultumit
Din cele declarate de primarul din Schela, Aristide Serbanescu, zona concesionata arata la fel ca in 2002, modificari fiind aduse doar bazinelor pentru pastravi care acum sunt populate si modernizate. "Am luat decizia in cadrul ultimei sedinte a consiliului local. ALPRO a primit deja o notificare in care noi ne manifestam nemultumirea fata de ceea ce se intampla in zona. Nu s-a facut nimic pentru comuna, pentru a ridica economic zona respectiva. Potentialul este foarte mare si trebuia sa se vada pana acum acest lucru. Nu au platit nimic pentru concesionarea patrimoniului. Nu vrem sa se mai continue astfel. Vom avea discutii cu patronii si, daca se va continua in acelasi mod, vom rezilia contractul pentru cele aproape 35.000 de hectare de teren. Avem zeci de cereri depuse de la persoane care vor sa construiasca pensiuni in zona, dar suntem blocati de lipsa de initiativa a firmei ALPRO. Din 2002 si pana in 2006 se putea face totusi cate ceva", a declarat edilul Aristide Serbanescu.
Fond MARR
Bazinele cu pastravi de la Schela si spatiile pentru derularea activitatilor de colectare si procesare a ciupercilor, fructelor de padure si a plantelor medicinale au fost construite printr-un fond MARR. Valoarea acestuia a fost de 5,2 miliarde de lei vechi. Ulterior, bunurile au fost concesionate de autoritatile locale firmei craiovene ALPRO.