Timp de doua saptamani, o delegatie a Fondului Monetar International a avut consultari la Bucuresti cu oficialitatile romane, care se inscriu in cele anuale, derulate de institutia financiara cu fiecare din tarile membre. Cu alte cuvinte, au avut loc discutii informale, fara o miza de genul unui acord stand-by. ßi totusi, oficialii de la Bucuresti tanjesc dupa un nou acord stand-by cu FMI, dupa ce initial declarasera ca nu mai avem nevoie, atata vreme cat vom deveni membri UE.
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca Romania ar putea relua negocierile cu FMI privind acordul stand-by, daca reprezentantii institutiei vor considera ca o noua evaluare a acordului va fi pozitiva. El a precizat ca FMI ar putea reevalua acordul cu Romania, in primavara.
La randul lui, Claudiu Doltu, secretar de stat in Ministerul Finantelor, a declarat pentru Mediafax ca discutiile cu FMI pe marginea acordului stand-by preventiv ar putea fi reluate in martie, insa deficitul bugetar de 0,5% din PIB stabilit pentru acest an nu va face obiectul negocierilor. El a aratat ca necesitatea de crestere a cheltuielilor cu investitiile nu poate fi acomodata daca deficitul bugetar este mai redus de 0,5%.
Doltu a mentionat ca raportul FMI cu privire la Romania va fi prezentat boardului institutiei financiare internationale in aprilie. El a adaugat insa ca, in cazul in care cele doua parti nu pot ajunge la un consens, negocierile pe tema acordului stand-by nu vor fi reluate.
Autoritatile de la Bucuresti si oficialii FMI au convenit la sfarsitul saptamanii trecute asupra principalelor obiective macroeconomice, respectiv scaderea inflatiei, controlarea deficitului de cont curent si adaptarea politicii salariale la productivitate.
Reprezentantii FMI incheie astazi evaluarea anuala si pleaca, probabil, cu ideile lor la Washington. Ei au recomandat oficialilor romani elaborarea unei strategii fiscale pe termen lung, care sa nu necesite modificari anuale ale legislatiei din domeniu.