Directorul general al grupului Vimetco, Christian Wüst, a demisionat si se va retrage din functie la 5 ianuarie 2009, cand pozitia va fi preluata de presedintele Consiliului de Administratie, Pierre Baillot, cu mandat interimar, potrivit unui comunicat al actionarului majoritar al Alro Slatina. "Wüst va continua sa asiste compania pentru o perioada de sase luni, pentru a facilita o tranzitie fluenta", se arata in comunicatul publicat luni de producatorul de aluminiu, inregistrat in Olanda.
Christian Wüst este si presedintele Consiliului de Administratie de la Alro Slatina.
Vimetco este un producator international de aluminiu, integrat vertical, cu unitati de productie in Romania, China si Sierra Leone. Grupul este listat la bursa de la Londra si are circa 11.000 de angajati.
Veniturile Vimetco s-au dublat in primul semestru, la 950 milioane de dolari, datorita integrarii rezultatelor financiare ale operatiunilor din China, preluate anul trecut. Profitul net al grupului a crescut cu 43%, de la 89 milioane de dolari la 127 milioane de dolari.
Vimetco analizeaza disponibilizarea, anul viitor, a 1.200 de salariati si reducerea cu 50% a productiei la unitatea din Romania, in paralel cu alte masuri de diminuare a costurilor cu materiile prime.
Aproximativ 400 de salariati ai Alro au protestat, in aceeasi zi, in fata uzinei, dupa ce conducerea sindicatului le-a prezentat un comunicat prin care se anunta disponibilizarea a 1.800 de angajati.
In sedinta CA care a avut loc saptamana trecuta, Vimetco a recomandat scaderea productiei la Alro si disponibilizari de personal.
Vimetco detine peste 84% din actiunile Alro, iar cel mai important actionar minoritar este Fondul Proprietatea, cu aproape 10% din titluri.
Grupul a anuntat, anterior, ca va reduce semnificativ productia si la combinatele de aluminiu pe care le detine in China, pentru a adapta activitatea operationala la nivelul scazut al cererii.