Directorii de spitale vor avea salariile in functie de numarul de paturi din institutia pe care o conduc. Diferentierea vine din faptul ca cei care au paturi mai putine in subordine pot desfasura si alte activitati in perioada in care se afla la conducere.
Noile limite, pentru membrii comitetelor directoare din spitale si ale persoanelor care conduc aceste institutii, au fost aprobate in sedinta de Guvern, potrivit RomNET. Reglementarile au fost propuse de catre Ministerul Sanatatii Publice si fac parte din ordonanta de urgenta privind salarizarea si alte drepturi ale personalului contractual din unitatile sanitare. Potrivit acestui act normativ, salariile de baza pentru functiile de conducere care fac parte din comitetul director al spitalelor publice de catre ministrul sanatatii publice sau, dupa caz, de managerul spitalului, intre niste limite maxime si minime.
Salariile de baza ale membrilor comitetelor directoare difera de la un caz la altul, in functie de numarul de paturi al spitalului. Potrivit ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, membrii comitetelor de conducere ale spitalelor cu mai mult de 400 de paturi vor avea salarii mai mari, deoarece acestia nu mai pot desfasura alte activitati pe perioada mandatului. In schimb, managerii unor spitale cu mai putin de 400 de paturi pot activa si ca medici in specialitatile in care au fost confirmati. Astfel, salariul unui manager intr-un spital cu peste 400 de paturi va fi cuprins intre 1.800 si 3.500 de lei, la care se adauga o indemnizatie de conducere de 55% din aceasta suma. Cei care conduc un spital cu mai putin de 400 de paturi vor avea salariul cuprins intre 1.000 si 2.800 de lei si acesta include si indemnizatia de conducere.
In schimb, medicii care fac parte din comitetul director la spitalele sub 400 de paturi pot fi inclusi in linia de garda in functie de specialitatea fiecaruia, iar orele de garda sunt salarizate. (S.N.)