Mai multi fosti directori si reprezentanti ai structurilor de conducere din cadrul Companiei Nationale a Huilei Petrosani au fost trimisi in judecata de actuala conducere a CNH, dupa ce li s-a imputat depasirea nejustificata a convorbirilor de pe telefoanele mobile de serviciu. Costurile exagerat de mari la telefoanele fostilor directori si ale sefilor din cadrul CNH au iesit la iveala in urma unui control al inspectorilor Directiei Finantelor Publice Hunedoara, care s-a derulat in anul 2002. Atunci, 11 persoane cu functii de conducere din CNH au depasit plafonul alocat decontarii convorbirilor de pe telefonul de serviciu, cu peste 300 de milioane de lei. In perioada respectiva persoanele cu functii de raspundere din cadrul CNH aveau telefoane de serviciu, iar Compania le deconta pana la 40 de dolari lunar. Sefilor de atunci li se imputa integral sumele respective, iar unii s-au aratat nemultumiti, atata timp cat acum nu mai sunt in structura Companiei, ci la pensie.
Daniel Surulescu, actualul director general al CNH Petrosani, declara ca inspectorii Directiei Finantelor au dispus recuperarea prejudiciului, iar pentru a nu se prescrie faptele, in conditiile in care a trebuit cercetate si din punct de vedere penal, a fost intentata actiunea in instanta.
"Pana acum au fost foarte multe dosare din perioada 2001-2002 care priveau si latura penala si am asteptat finalizarea lor pentru a putea incepe actiunea pe partea civila", a declarat Surulescu.
O parte dintre directorii de mina acuzati au achitat deja sumele respective, in timp ce altii refuza pe motiv ca li se pare tardiva masura. Din aceste motive, unul dintre fostii directori a facut plangere penala impotriva conducerii companiei din acea perioada. "Nu sunt de acord ca acum sa platesc acele sume, atata timp cat nu mai sunt la CNH, iar atunci nimeni nu mi-a spus nimic. Am facut plangere impotriva fostului director al CNH, Stamin Purcaru, si deocamdata nu voi plati suma, care pentru mine se ridica la peste 60 de milioane de lei vechi", a sustinut Nicolae Betivu, responsabil cu protectia muncii in CNH, in perioada respectiva.
Nicolae Betivu spune ca, in calitatea sa de sef al Serviciului Securitate Miniera din CNH, a folosit telefonul mobil pentru a rezolva diferite probleme, in conditiile in care au avut loc doua accidente colective de munca.