In maxim 18 luni, statele membre UE vor trebui sa transpuna prevederile Directivei Uniunii Europene privind Eficienta Energetica (DEE) in legislatia nationala, astfel incat sa fie indeplinit obiectivul de reducere a consumului de energie cu 20% pana in 2020. Romania, alaturi de celelalte state membre UE, se va alinia prevederilor Directivei Europene privind eficienta energetica in legislatia nationala pana la data de 5 iunie 2014. Directiva a fost publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii pe 14 noiembrie 2012 si a intrat in vigoare pe 4 decembrie 2012.
DEE stipuleaza masurile de economisire a energiei, inclusiv renovarea cladirilor publice, programe pentru sectorul serviciilor publice si auditurile energetice pentru companii, astfel incat consumul de energie sa scada cu 20% la nivelul Uniunii Europene pana in 2020.
Investitiile pentru imbunatatirea eficientei energetice vor conduce, pe termen scurt si mediu, la reducerea facturilor la energie. Importul de energie costa Uniunea Europeana peste 400 de miliarde de euro pe an.
Statele membre vor stabili norme privind sanctiunile aplicabile in caz de nerespectare a dispozitiilor nationale adoptate si, incepand cu 2013, pana la data de 30 aprilie a fiecarui an, vor prezenta un raport privind progresul indeplinirii obiectivelor nationale de eficienta energetica.
DEE prevede ca statele membre sa stabileasca o strategie pe termen lung pentru mobilizarea investitiilor in renovarea stocului de cladiri rezidentiale si comerciale, atat publice, cat si private, existente la nivel national.

Costuri mai mici in facturile la intretinere

Transpunerea in legislatia nationala a prevederilor DEE va avea un impact asupra tuturor consumatorilor romani, iar pe termen mediu va conduce la costuri mai mici in facturile la intretinere. Montarea contoarelor individuale si a repartitoarelor de costuri va determina, pentru consumatorii finali persoane fizice, o reducere a costurilor la facturile lunare.
Asa cum au demonstrat analizele Techem din ultimii ani, utilizarea unui sistem de contorizare individuala scade costurile facturii cu pana la 35%. Costurile cu instalarea contoarelor individuale poate fi amortizat in decurs de cel mult 12 luni de utilizare, din diferenta costurilor lunare de intretinere.
Pe langa reducerea facturilor la energie si intretinere, printre efectele implementarii Directivei Europene privind Eficienta Energetica se mai numara incurajarea controlului consumului individual, facturi detaliate, consiliere in materie energetica si noi locuri de munca.
In Romania, in momentul de fata, peste 50% dintre locuintele aflate in sistemul centralizat de termoficare sunt necontorizate. Prin instalarea contoarelor individuale sau a repartitoarelor de costuri, consumatorii vor plati exact atat cat consuma si isi vor putea regla consumul in functie de nevoile de moment.

Economii de 50 de miliarde de euro pe an
Cladirile sunt responsabile pentru 40% din totalul consumului de energie in Uniunea Europeana, iar reducerea consumului de energie si utilizarea energiei din surse regenerabile vor contribui la reducerea dependentei energetice a UE si a emisiilor de gaze cu efect de sera.
DEE precizeaza ca este benefica utilizarea contoarelor individuale sau a repartitoarelor de costuri pentru energia termica la masurarea consumului individual de energie termica in cladirile cu mai multe apartamente alimentate prin reteaua de termoficare sau prin incalzirea centrala comuna.
Potrivit biroului de presa al Parlamentului European, reducerea consumului de energie cu 20% ar putea determina economii de 50 de miliarde de euro pe an.
Instalarea contoarelor individuale sau a repartitoarelor de costuri este un pas important in responsabilizarea consumatorilor, care vor plati exact atat cat consuma si, mai mult, isi vor regla consumul in functie de nevoile de moment, avand controlul deplin asupra deciziei de consum.
Potrivit directivei, contoarele si repartitoarele de costuri care masoara consumul individual se instaleaza pana la 31 decembrie 2016 pentru masurarea consumului de energie pentru incalzire sau de apa calda pentru fiecare unitate in parte.