Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a anuntat ca Romania va avea, cel mai probabil din vara acestui an o moneda nationala total convertibila. "Ne apropiem de convertibilitatea totala a leului. Probabil ca in vara acestui an romanii nu vor mai avea restrictii in a-si deschide conturi in strainatate si de a calatori cu instrumente de plata romanesti in strainatate” a declarat Isarescu. La inceputul anilor i90 am gindit ca ne trebuie sapte-opt, zece ani pentru ca leul sa fie total convertibil a explicat guvernatorul.
intrebat despre evolutiile economice din Romania, Isarescu a spus ca avem o cresterea economica sustinuta, puternica, una din cele mai ridicate din lume. "Economia creste in ritmuri rapide, probabil ca si in acest an va fi o crestere peste 5%. Datele pe are le avem ne arata o crestere de aproape 6%, poate sa fie chiar mai mult. Atunci, bineinteles ca economia merge relativ bine si credem ca si inflatia va fi in continuare descendenta, noi ne mentinem ritmul de 7%, dar acum pentru ca am vorbit despre anul 2000, intr-un fel si in 2000 economia a "duduit " pentru ca s-a trecut de la scadere in anul anterior la o crestere de 2,5%”, a explicat Isarescu.
Economia practic s-a redresat dupa 1999-2000. As fi corect si as spune ca in toamna anului i99, de atunci avem aceasta turnura, si avem cinci ani de crestere economica continua, acesta este al saselea an si este un lucru bun, remarcabil si cred ca se va simti mai mult si in buzunarele oamenilor, ne mai trebuie citeva luni pentru ca rolul esential este sa scoata la suprafata numita economie gri, sa faca ca toate angajarile sau cea mai mare parte a angajarilor de forta de munca sa se faca in mod vizibil, ca platitorii de taxe sa fie mai multi, cu cote mai mici de impozite, a spus guvernatorul.