Contributia virata catre fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creste cu 0,5 puncte procentuale, la 2,5% din venitul brut al fiecarui participant la sistem, incepand cu colectarea din luna ianurie 2009, a declarat, miercuri, presedintele CSSPP, Mircea Oancea. "Aceasta majorare este prevazuta in legislatie si va fi aplicata incepand cu luna ianuarie a anului 2009, mai precis in data de 20 ianuarie, cand vor fi virati banii din contributiile din bugetul asigurarilor sociale de stat catre fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II)", a spus Oancea. Intrebat daca bugetul asigurarilor sociale de stat este pregatit sa suporte aceasta majorare, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a afirmat ca legislatia este foarte clara in acest sens si, in cazul in care se va pune problema amanarii, autoritatea va prezenta factorilor de decizie argumentele care sustin mentinerea prevederilor legislative.
"Si noi, reprezentantii Comisiei, am auzit de zvonurile care s-au vehiculat in ultimele zile, dar legislatia este foarte clara in acest sens si nu credem ca va fi modificata", a spus Oancea.
Potrivit legislatiei, in primul an de activitate 2% din contributia totala de 9,5% din venitul brut pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata. In termen de opt ani, procentul va creste la 6%.
Prima contributie catre fondurile prezente pe Pilonul II a avut loc la 20 mai 2008, suma virata ridicandu-se la 88,19 milioane de lei.
La ultimul termen de plata, 20 noiembrie, fondurile de pensii private obligatorii au incasat 104,3 milioane de lei, potrivit datelor publicate de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS).
Pe Pilonul II activeaza 14 societati, care administreaza cate un fond de profil.
Cele 14 fonduri aveau 3,94 milioane de clienti si active de 715,72 milioane de lei in luna noiembrie, potrivit datelor CSSPP.